Hormonen

Migraine rond menstruatie: meer terugkerende hoofdpijn en medicatiegebruik

Aanvallen van migraine rond de menstruatie duren vaak langer, komen vaker terug en gaan gepaard met meer medicatiegebruik dan aanvallen buiten die periode. Dat concluderen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC uit onderzoek met een e-dagboek.

Deel
1 likes
Leestijd 2 min
hoofdpijn

In hun studie, gepubliceerd in Neurology, vergeleken de onderzoekers de kenmerken van migraineaanvallen rondom de menstruatie en aanvallen buiten die periode.

Zo kwamen ze erachter dat aanvallen rondom de menstruatie een hoger risico op terugkeer van de migraine met zich meebrengen. Dit resulteerde in een verhoogd gebruik van antimigrainemiddelen, zoals triptanen. Bovendien waren  aanvallen rondom de menstruatie geassocieerd met een hogere hoofdpijnintensiteit en werden ze als pijnlijker ervaren.

‘Veranderingen in geslachtshormonen voorafgaand aan de menstruatie verhogen de gevoeligheid voor migraineaanvallen’, zegt hoogleraar Neurologie Gisela Terwindt van het LUMC. ‘Daarom zien we dat bij een grote groep vrouwen de menstruatie gepaard gaat met migraine.’

Triptanen

Hun bevindingen hebben belangrijke implicaties voor artsen die vrouwen met migraine behandelen, stellen de onderzoekers. ‘Artsen moeten worden aangemoedigd om preventieve behandelingen voor te schrijven bij vrouwen met perimenstruele migraineaanvallen om de duur en ernst van aanvallen te verminderen. Dit kan namelijk voorkomen dat deze vrouwen meerdere opeenvolgende dagen triptanen  moeten gebruiken’, vertelt Antoinette Maassen van den Brink, hoogleraar Farmacologie van het Erasmus MC.

‘Om de kans op terugkeer van de hoofdpijn te verminderen kunnen artsen overwegen om langwerkende triptanen voor te schrijven voor de acute behandeling van migraineaanvallen of extra inname van specifieke langwerkende pijnstillers aan te raden nadat de aanval gereageerd heeft op een triptan’, voegt Terwindt toe.

Vrouwspecifiek

De eerste auteurs van de studie, arts-onderzoekers Daphne van Casteren en Iris Verhagen, denken dat hun resultaten benadrukken dat extra onderzoek naar de provocerende rol van geslachtshormonen bij vrouwen met migraine heel belangrijk is. Daarnaast onderstreept het volgens hen de behoefte om vrouwspecifieke preventieve behandelingen te ontwikkelen.

e-Dagboek

In totaal deden 500 vrouwen mee aan het onderzoek. Zij hielden met een e-dagboek hun migraineaanvallen en menstruatiebloedingen bij. Met een algoritme werden deze gegevens geanalyseerd en konden migrainedagen worden gediagnosticeerd.

WHAT! studie

Momenteel voert het WHAT!-team (Women, Hormones, Attacks and Treatment) een geslachtshormoonstudie uit en hebben ze een klinische studie gestart naar het effect van continu gebruik van anticonceptiepillen bij vrouwen met migraine.

Lees ook