Podcast

Meeste Nederlanders staan open voor dier als donor

Ethicus Eline Bunnik en ontwikkelingsbioloog Joost Gribnau van het Erasmus MC gingen in de Donordierdialoog met Nederlanders in gesprek over het dier als orgaandonor. De meeste deelnemers staan daarvoor open. Wel stellen ze strenge voorwaarden over bijvoorbeeld dierenwelzijn.

Deel
1 likes
Leestijd 1 min
podcast donordier
Ethicus Eline Bunnik en ontwikkelingsbioloog Joost Gribnau praten in In Opname over het dier als donor.

Het dier als donor zou een oplossing kunnen zijn voor het groeiende orgaantekort, maar het roept ook ethische en maatschappelijke vragen op. In de podcast In Opname delen Bunnik en Gribnau hun ervaringen met de Donordierdialoog, een serie gesprekken met burgers over het gebruik van dieren voor orgaantransplantatie.

Veehouderij

Met name dierenwelzijn is een belangrijk punt voor veel mensen, viel Bunnik en Gribnau op. Het moet geen nieuwe medische veehouderij worden. ‘Als met het dier als donor levens gered kunnen worden of ziektes kunnen worden genezen, dan is dat een belangrijk doel. Maar mensen verbinden daar strenge voorwaarden aan’, aldus Bunnik in de podcast.

Meer over die voorwaarden en hoe het dier als donor precies werkt hoor je in de nieuwste aflevering van In Opname:

De podcast In Opname is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts en Spreaker.

Donordierdialoog

De Donordierdialoog is een initiatief van het NEMO Kennislink en het Rathenau Instituut, in samenwerking met onder meer het Erasmus MC. Lees meer over de dialogen en de uitkomsten op de website van NEMO Kennislink. Eerder werden al vergelijkbare dialogen gehouden over het aanpassen van embryo-DNA: de DNA-dialogen.

Lees ook