Maatschappelijke gezondheidszorg

Afscheidsrede prof. Mackenbach: op reis door de geschiedenis van ziekten 

Er wordt te weinig nagedacht over hoe het komt dat ziekten in de loop van de tijd opkomen en weer neergaan. Dat zei hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg Johan Mackenbach in zijn afscheidsrede op 23 oktober 2020. Vanwege de coronacrisis sprak hij deze digitaal uit, een primeur voor het Erasmus MC.

Deel
0 likes
Leestijd 2 min
Schermafbeelding-2020-10-28-om-10.24.49
Prof. dr. Johan Mackenbach

Ik heb het altijd wonderlijk gevonden dat zoveel ziekten een patroon van opkomst en neergang laten zien. Waarom zijn er in de loop van onze geschiedenis – schijnbaar vanuit het niets – zoveel ziekten opgekomen? En waarom zijn de meeste van deze ziekten vervolgens weer afgenomen of in elk geval minder dodelijk geworden? Over dit soort fundamentele vragen wordt naar mijn smaak te weinig nagedacht. 

Covid-19

Mackenbach neemt de kijker in zijn afscheidscollege mee op reis door de geschiedenis van ziekten. Ontdek meer over de fundamentele oorzaken van ziekten, de rol van public health en andere determinanten en de vele paradoxen van de vooruitgang. En wat vertelt dit ons over de Covid-19 pandemie? 

36 jaar Erasmus MC 

Prof. dr. Johan Mackenbach is 36 jaar werkzaam geweest bij het Erasmus MC in Rotterdam, bij de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg. Op grond van zijn verdiensten voor de volksgezondheid werd hij ter gelegenheid van zijn afscheid benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.  

De afscheidsrede is te bekijken op YouTube. 

Lees ook