Chronische darmziekte

De Nachtwacht tijdelijk in het Erasmus MC

De Nachtwacht van Rembrandt schittert in de Passage van het Erasmus MC. De replica van het Rijksmuseum Amsterdam is tijdelijk naar Rotterdam gehaald op verzoek van maag-darm-leverarts professor Janneke van der Woude. Ze wil hiermee aandacht vragen voor jonge patiënten met de chronische inflammatoire darmziekten, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, voor wie een museumbezoekje vrijwel onmogelijk is.

Deel
1 likes
Leestijd 2 min

Tieners en jongvolwassenen met chronische darmziekten hebben een ‘Inflammatory Bowel Disease’ (IBD) en worden in het dagelijks leven soms zo belemmerd dat een museumbezoek onmogelijk is. Ze zijn vaak vermoeid, hebben buikpijn en moeten soms wel 40 keer per dag en ’s nachts naar het toilet. Een museumbezoek is dan niet mogelijk, maar ook uitgaan is iets waarover jongeren met IBD goed over na moeten denken.

Nachtwacht on tour

De jonge patiënten moeten wel regelmatig het Erasmus MC Sophia bezoeken, en speciaal voor hen is de ‘Nachtwacht on tour’ in Rotterdam aangekomen zodat zij toch van kunst en cultuur kunnen genieten. Met een online informatieprogramma kunnen zij, en alle andere kinderen die in het Sophia Kinderziekenhuis behandeld worden, meer te weten komen over de Nachtwacht en schilder Rembrandt van Rijn.

Hankje Escher (links) en Janneke van der Woude zijn blij met de Nachtwacht on tour.

Janneke van der Woude: ‘De moed en het doorzettingsvermogen van kinderen met een chronische darmziekte om het leven aan te gaan is een inspiratiebron voor zorgverbetering en onderzoek. Het is fijn dat we met de Nachtwacht on tour iets kleins kunnen terug doen.’

IBD-transitiepoli

In het Sophia Kinderziekenhuis wordt gespecialiseerde zorg geboden aan patiënten met IBD uit heel Nederland door het team onder leiding van prof. Hankje Escher. Vanaf 16 jaar gaan de jongeren naar de IBD-transitiepoli, waar gewerkt wordt aan een moeiteloze overdracht naar de volwassen IBD-zorg in het Erasmus MC of elders in de regio.

De ‘Nachtwacht on tour’ wordt mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum en Philips en is van 17 tot en met 7 april te zien in de Centrale Hal van het Erasmus MC, ook voor alle ziekenhuisbezoekers en zorgpersoneel. Dit alles uiteraard binnen alle COVID-regels.

Lees ook