Subsidie Kansen voor West

Longchirurgie oefenen en plannen met virtuele simulaties

Cardiothoracaal chirurg in opleiding en onderzoeker dr. Amir Sadeghi van het Erasmus MC heeft een subsidie ontvangen van Kansen voor West voor onderzoek naar de toepassing van virtual reality en dynamische simulaties voor longchirurgie.

Deel
3 likes
Leestijd 1 min

Sadeghi en collega’s van de afdeling Thoraxchirurgie gaan samenwerken met MedicalVR (Amsterdam) aan dynamische 3D-modellen van de longen ter voorbereiding van operaties.

Maar er is meer mogelijk, volgens Sadeghi: ‘We kunnen voor trainingsdoeleinden virtuele simulaties maken van precies de longen een specifieke patiënt. De chirurg (in spé) kan dan virtueel de anatomie van de patiënt beoordelen en daarin de stappen van de operatie virtueel uitvoeren, zonder dat hij al echt opereert.’

Virtueel vastpakken

Hiernaast zouden de dynamische longen gebruikt kunnen worden voor augmented reality: het begeleiden van de operatie door middel van dynamische anatomiebeelden. ‘We konden al in virtual reality de CT-beelden van de longen bekijken, maar nu kunnen we die ook virtueel vastpakken en vervormen, net zoals tijdens een longoperatie’, zegt hij.

Kansen voor West (KvW) geeft de regionale economie in de Randstad een impuls. Kansen voor West is een economisch stimuleringsprogramma voor West-Nederland. De G4P4, bestaande uit de vier Randstadprovincies (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) en de vier grootste steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht), hebben in nauwe samenwerking met instanties een nieuw programma samengesteld en ingediend in Brussel. Medegefinancierd door de Europese Unie.

Lees ook