Covid-19

Eerste Nederlandse longtransplantatie na coronabesmetting

Voor het eerst heeft in Nederland een patiënt een dubbelzijdige longtransplantatie gekregen na covid-19. De ziekte had de eigen longen van Marjan de Jong onherstelbaar beschadigd. ‘Zonder transplantatie had ze het niet gered.’

Deel
1 likes
Leestijd 2 min
eerste-nl-longtransplantatie-na-corona

Begin november 2020 kreeg Marjan de Jong keelpijn en bleek zij besmet te zijn met het coronavirus. Tot op de dag van vandaag weet ze niet waar ze het heeft opgelopen. Ze werd zieker en kortademiger en moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Daar kreeg ze extra zuurstof. Na enkele dagen kon De Jong naar huis met zuurstof, saturatiemeter en frequent contact met het ziekenhuis.

Thuis ging ze zo hard achteruit dat ze opnieuw werd opgenomen. Covid had haar longen ernstig aangetast; had longfibrose gekregen, een chronische longziekte waardoor de longen niet meer genoeg zuurstof kunnen opnemen. Haar behandelaars zagen geen andere optie dan haar aan te melden voor een dubbelzijdige longtransplantatie en ze werd opgenomen op de intensive care. Na een spoedscreening kwam ze op de wachtlijst van Eurotransplant waarna snel donorlongen beschikbaar kwamen. De transplantatie vond plaats in het Erasmus MC Transplantatie Instituut.

De Jong maakt het goed en is inmiddels naar huis. Bij haar ontslaggesprek ontving ze een speldje, dat elke longtransplantatiepatiënt ontvangt bij ontslag.

RTL Nieuws interviewde Marjan de Jong.

Wachtlijsten

Longtransplantaties worden alleen in het Erasmus MC Transplantatie Instituut, UMC Utrecht en in het UMCG in Groningen uitgevoerd. Er is een constante zoektocht naar vergroting van het potentieel aan donorlongen, omdat er veel longpatiënten op de wachtlijst staan. Een voorbeeld is de inzet van nieuwe perfusietechnieken waarmee voorheen ongeschikte donorlongen worden verbeterd en toch kunnen worden getransplanteerd.

Innovaties

Verder zijn er vele innovaties in de zorg voor de ontvanger van de donorlongen. ‘Door intensieve en vernieuwende zorg voorafgaand aan de transplantatie, op zowel de longafdeling als de intensive care, kunnen meer mensen in goede conditie worden gehouden tot aan hun transplantatie’, zegt longarts Rogier Hoek, de behandelaar van De Jong. Zo worden patiënten bij wie de longfunctie onder het minimum dreigt te zakken, aangesloten op een ECMO-machine. Dat is een apparaat dat buiten het lichaam zuurstof toevoegt aan het bloed en op die manier de functie van de longen overneemt.

‘We moeten werken met donorlongen die minder goed zijn dan voorheen omdat donoren gemiddeld ouder worden. Ontvangers zijn bovendien zieker’, weet Hoek. Desondanks zijn de uitkomsten na de transplantatie gelijk gebleven en is de sterfte op de wachtlijst in Rotterdam sterk afgenomen van twintig naar vijf procent.

Donorwet

‘Wij hebben goede hoop dat de nieuwe donorwet – meer potentiële donoren oplevert.’ Volgens die nieuwe wet is iedereen automatisch donor tenzij hij of zij registreert dat niet te willen. In België wordt hetzelfde systeem gehanteerd en daar zijn twee keer zoveel donoren beschikbaar als in Nederland.

 

Lees ook