Podcast

Steeds meer trage zwemmers: zaadkwaliteit sterk gedaald

De kwaliteit van het sperma neemt wereldwijd sterk af. In de afgelopen decennia is het aantal zaadcellen per zaadlozing met miljoenen gedaald. In een nieuwe aflevering van de podcast In Opname vertelt uroloog-androloog Gert Dohle hoe erg dit is – en wat eraan te doen is.

Deel
3 likes
Leestijd 1 min
zaadkwaliteit

In de podcast van het Erasmus MC vertelt uroloog-androloog Gert Dohle alles over mannelijke vruchtbaarheid. Kun je met het blote oog zien wat de kwaliteit van jouw sperma is? En wat kun je zelf doen voor een goede staat van je zaad? Dohle geeft ook tips voor een succesvolle bevruchting.

De podcast In Opname is te beluisteren via SpotifyApple PodcastGoogle Podcasts en Spreaker.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Ook deelt de uroloog-androloog het laatste nieuws over de kwaliteit van het zaad wereldwijd. Die is namelijk aan het afnemen. Het aantal zaadcellen per zaadlozing is sinds 1973 met 62 procent gedaald, liet een recente studie zien.

Momenteel zitten er rond de 50 miljoen zaadcellen in een zaadlozing. ‘Maar dat is een gemiddelde. Er zijn mannen die nog op 100 miljoen zitten, maar ook mannen die veel lager zitten. Het gevolg is dat we veel vaker vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF en ICSI moeten doen om paren zwanger te krijgen’, aldus Dohle. In de podcast vertelt hij over de oorzaken van de daling van de zaadkwaliteit en of deze nog te remmen is.

Lees ook