Gezonde leefstijl

Erasmus MC trekt met knalroze bus de Rotterdamse wijk IJsselmonde in

Hij is gloednieuw, duurzaam en de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC Sophia is er heel blij mee. Er zijn plannen te over met de knalroze actie-bus, die vandaag officieel in gebruik is genomen. ‘Wij gebruiken de bus om onze kennis letterlijk naar de mensen in de wijk IJsselmonde te brengen’, zegt Régine Steegers-Theunissen, hoogleraar periconceptie-epidemiologie van het Erasmus MC. 

Deel
8 likes
Leestijd 4 min
Knalroze bus van Erasmus MC
V.l.n.r: ​Thomas Martin (directeur Van Tilburg-Bastianen), Régine Steegers – Theunissen (hoogleraar periconceptie-epidemiologie), Tamara Wieles (arts-onderzoeker periconceptie-epidemiologie) en Ann Vanrolleghem (projectcoördinator en datamanager periconceptie-epidemiologie)

Op de zijkant van de opvallende bus staat een lachende, gezonde baby en dat is niet voor niets. ‘Een gezond leven begint in de zwangerschap, maar de voorbereiding hiervoor begint al vóór je zwanger wordt’, legt Steegers-Theunissen uit. ‘Vandaag rijden we voor het eerst met de bus door de wijk om vrouwen met een kinderwens te vragen om mee te doen aan ons ‘Sneller Zwanger onderzoek’. Daarin leren wij hen binnen een maand wat ze moeten weten voor een gezonde zwangerschap en uiteindelijk een gezond kind.’ 

Kwetsbare wijk

Erasmus MC heeft sinds 2022 een warme band met de wijk in Rotterdam-Zuid. Hier wonen veel mensen die ongezonde voeding eten, te weinig bewegen, roken en alcohol gebruiken. Daardoor zijn er meer gezondheidsproblemen te verwachten, die ook van invloed zijn op de zwangerschap en de (ongeboren) baby. ‘Dit heeft ook met leefstijl te maken’, aldus Steegers–Theunissen. ‘Dus willen wij onze kennis gebruiken om te helpen hun leefstijl te verbeteren.’  

Our Smart Family Buddy

Dat gebeurt in IJsselmonde al langer in het programma ‘Our Smart Family Buddy’. Daarin wordt een digitale robot (Our Smart Family Buddy) ontwikkeld om de leefstijl te verbeteren van paren met een kinderwens en jonge gezinnen in hun leefomgeving. Het programma wil daarmee bijdragen aan een betere gezondheid al vroeg in het leven door een gezondere leefstijl, waardoor sociale ongelijkheden op Rotterdam-Zuid kunnen verkleinen en de kosten in de (maatschappelijke) gezondheidszorg worden verlaagd.  

Het programma ‘Our Smart Family Buddy’ loopt in z’n geheel zes jaar en wordt gefinancierd door het NWO KIC programma ‘Leefstijl en Leefomgeving’. Dit is een samenwerking van het Erasmus MC met een consortium bestaande uit o.a. TU Delft, Nederlands onderzoeksinstituut voor transities (DRIFT), Erasmus Universiteit Rotterdam, Leiden Universiteit en ICT-bedrijven TJIP en Ortec. 

Vaker de wijk in

‘Door de nieuwe actie-bus wordt onze inbreng nog concreter. Zo gaan we binnenkort ook voedselpakketten rondbrengen bij scholen en kinderopvangcentra, omdat we nog steeds merken dat veel kinderen zonder ontbijt en een lunchpakket van huis gaan’, vertelt Steegers-Theunissen.  Maar de bus wordt ook gebruikt om mensen, die geen financiële mogelijkheden hebben voor vervoer, naar gezonde kookworkshops en winkels in de buurt te brengen. ‘Zodat ze direct in contact komen met hoe je gezonde en voordelige maaltijden kunt bereiden en gezonde voedingsmiddelen kunt kopen.’ 

Ann Vanrolleghem (l) en Tamara Wieles (r) trekken meteen de wijk in.

Met dank aan de sponsoren

De bus is via de Stichting Vrienden van het Sophia gesponsord door Vopak, Stichting Lincoln II en Van Tilburg – Bastianen. ‘Bij Van Tilburg-Bastianen kwamen we voor het eerst met het Sophia Kinderziekenhuis in aanraking toen een medewerker van ons met zijn pasgeboren kind in het kinderziekenhuis terecht kwam. Wij zijn een familiebedrijf en waren diep onder de indruk van zijn verhalen over hoe het ziekenhuis ook de ouders bij de zorg betrekt’, legt Thomas Martin, ceo Van Tilburg – Bastianen Groep B.V., uit. 

Dat was het begin van de samenwerking tussen de Stichting Vrienden van het Sophia en Van Tilburg-Bastianen. ‘Nu drie jaar later zetten we de volgende stap en zijn we trots dat we de ID Buzz mogelijk maken, waarmee zowel voorlichting wordt gegeven, als concrete ondersteuning op het gebied van gezond zwanger worden. Wij dragen met de bus graag ons steentje bij’, besluit Martin.   

Lees ook