Awareness Day

HPV-vaccinatie moet beter

De HPV-vaccinatie in Nederland moet beter. De deelname blijft in de meeste gemeenten steken rond de 50 procent, terwijl de WHO 90 procent aanbeveelt. Daarvoor waarschuwt de taskforce HPVkankervrij op 4 maart, internationale HPV Awareness Day.

5 likes
Leestijd 2 min

De internationale HPV Awareness Day is bedoeld om meer bewustwording te creëren rond HPV-gerelateerde kankers. In het Erasmus MC staat op 4 maart een informatiestand en organiseert de GGD Rotterdam een vaccinatielocatie, bij de ingang Zimmermanweg.

In Nederland is de taskforce HPVkankervrij.nl actief. Een van de trekkers daarvan is patholoog prof.dr. Folkert van Kemenade van het Erasmus MC. Van Kemenade: ‘HPV-vaccinatie in Nederland moet beter. In Nederland blijft deelname in de meeste gemeenten rond de 50 procent, met grote regionale verschillen, terwijl de WHO 90 procent aanbeveelt.’

Humaan papillomavirus (HPV) wordt in verband gebracht met 1 op 20 van alle kankergevallen ter wereld. Elk jaar sterft bijna een half miljoen mensen aan HPV-gerelateerde kanker. Veel van die sterfgevallen kunnen worden voorkomen door toegang tot vaccins en screeningprogramma’s voor baarmoederhalskanker.

Jongens en meisjes

De taskforce wil vaccinatie naar een hoger peil brengen. Naast Van Kemenade is gynaecologisch oncoloog dr. Heleen van Beekhuizen actief in de Taskforce. Van Beekhuizen: ‘HPV komt veel voor. De meeste mensen raken ooit besmet met HPV maar raken het ook weer snel kwijt. Een HPV-besmetting vindt plaats via seksueel contact en blijft meestal onopgemerkt. Maar het kan leiden tot kanker aan de penis, de anus, de vulva, de vagina, de baarmoederhals en de keelholte.’

Het vaccin beschermt voor 90 procent tegen baarmoederhals- of anuskanker door HPV. In Nederland wordt het vaccin tegenwoordig aangeboden voor meisjes en jongens van 9 tot 10 jaar. Er is een inhaalcampagne voor jongeren tot 26 jaar. Het vaccin is veilig: er zijn wereldwijd meer dan 200 miljoen vaccinaties gegeven zonder dat er ernstige bijwerkingen zijn opgetreden.

Lees hier de vaccinatielocaties en -tijden van GGD Rotterdam-Rijnmond.

Keelkanker

In onderstaande video vertellen patiënt Ronnie van der Vleuten en radiotherapeut-oncoloog dr. Marta Capala over de diagnose en behandeling van HPV-gerelateerde keelkanker.

Lees ook