Ze heeft een overvolle agenda en runt een ziekenhuis waar inmiddels 120 coronapatiënten zijn opgenomen. Waar ze in deze tijden vooral druk mee is? “Heel veel vergaderen, heel veel praten, met een crisisteam beslissingen nemen binnen een tijdsbestek waar je anders langer over doet. Het zijn echt andere tijden. Normaal neem je de tijd om met elkaar te overleggen, draagvlak te zoeken. Maar we zitten nu in een structuur waarbij we heel veel tempo moeten maken. Dat betekent dat we in deze dagen op een andere manier dan anders aan besluitvorming doen.”
Wat is het belangrijkste wat je deze dagen moet doen?
“Wat mij vooral bezighoudt – we doen dit nu een maand, we zitten nog niet op de piek – hóe gaan we dit met elkaar volhouden? We hebben onconventionele maatregelen moeten nemen om onze Intensive Care op te schalen naar een capaciteit die twee keer zo groot is. En dat moeten nog meer bedden worden. Daarmee vraag je ontzettend veel van alle medewerkers. Niet alleen van artsen en verpleegkundigen, maar van iedereen hier. En dat is niet voor eventjes, we zijn hier eind april echt niet mee klaar.”
Welke maatregelen zijn er al om medewerkers te helpen het vol te houden?
“We proberen hen op allerlei manieren zo goed mogelijk te ondersteunen. Neem de Intensive Care; normaal zorgen de verpleegkundigen met z’n tweeën voor drie patiënten. Maar door de enorme toename aan patiënten hebben we gewoon niet genoeg IC-verpleegkundigen om het op deze manier te regelen. Dat betekent dat een verpleegkundige nu verantwoordelijk is voor vier patiënten. Ze worden daarbij ondersteund door verpleegkundigen die normaal op een andere afdeling werken.”
“Verder krijgen medewerkers bijvoorbeeld veel psychosociale ondersteuning – je moet je verhaal aan iemand kunnen doen – en zorgen we voor goede kinderopvang. Mensen die van ver komen, kunnen overnachten in een hotel in de buurt. Het is belangrijk dat we het mentaal vol kunnen houden.”
Hoe blijf je zelf in balans?
“Wat bij mij werkt: als ik in de auto zit, dan bel ik even met vrienden en familie. En ik krijg veel lieve appjes, dat helpt ook enorm. Thuis heb voldoende afleiding met man en kinderen en is het gezellig. Verder ga ik ’s avonds vaak nog naar buiten, in m’n eentje een stuk langs de Rotte lopen.”
Het Erasmus MC staat in de frontlinie als het gaat om de strijd tegen corona. Hoe is dat?
“We zijn veel in de media. Mijn collega Ernst Kuipers is voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Diederik Gommers is voorzitter van de intensivisten, er zitten hier goede virologen en microbiologen. We vinden het fijn dat we dit kunnen doen en zijn er trots op dat we het goed kunnen uitleggen. Dat is ook onze rol. Tegelijkertijd, als we zo in de frontlinie staan, dan moeten we het ook intern goed doen. Dat schept verplichtingen.”
“Wat helpt is dat we heel veel waardering krijgen van de buitenwereld. We krijgen hier de gekste dingen aangeboden, van pizza’s en maaltijden tot bloemen en scooters. En we krijgen de leukste kaartjes, brieven en berichtjes via social media. Dat wordt echt ontzettend gewaardeerd!”
De hele podcast is te beluisteren via:
- Spreaker: https://www.spreaker.com/user/11929857/hoe-run-je-een-ziekenhuis-in-tijden-van-corona
- Spotify: https://open.spotify.com/episode/3FViG5383xXnE40hPL2XdB?si=bJnl8uzVQRmoM3yNBR4moQ
- Google: https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly93d3cuc3ByZWFrZXIuY29tL3Nob3cvNDIwODU5MS9lcGlzb2Rlcy9mZWVk&episode=aHR0cHM6Ly9hcGkuc3ByZWFrZXIuY29tL2VwaXNvZGUvMjQ3MzgyODA
- Deezer: https://www.deezer.com/nl/show/814432
- Apple: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/hoe-run-je-een-ziekenhuis-in-tijden-van-corona/id1496128860?i=1000470284184