Online college

Op zoek naar een nieuw medicijn voor de tropische ziekte mycetoma

Hoe vind je een nieuw medicijn voor mycetoma, een tropische infectieziekte die kan leiden tot amputatie van lichaamsdelen? Onderzoeker Wendy van de Sande roept daarvoor de hulp in van collega-wetenschappers over de hele wereld.

Deel
1 likes
Leestijd 1 min

In bovenstaande Engelstalige video neemt Van de Sande je mee in haar reis op zoek naar een nieuw geneesmiddel voor mycetoma. Mycetoma is een tropische huidinfectie die vaak ontstaat door een klein wondje aan een hand of voet, waardoor een schimmel of bacterie binnendringt. Dat leidt eerst tot een klein bultje, maar kan uiteindelijk uitmonden in een amputatie van het geïnfecteerde lichaamsdeel. De ziekte komt vooral voor in (sub)tropische gebieden.

Ideeën delen

Van de Sande is samen met collega-wetenschappers op zoek naar een nieuw effectief medicijn tegen mycetoma. Dat doen ze met Open Source Drug Discovery, een methode waaraan iedereen kan deelnemen – van studenten tot hoogleraren en van academici tot mensen uit het bedrijfsleven. Alle deelnemers delen hun ideeën en onderzoeksgegevens en er worden geen patenten aangevraagd.

Meer weten of meedoen? Volg het project via Twitter of GitHub.

Academic Centers of Excellence

Deze video is onderdeel van een reeks video’s over de Erasmus MC Academic Centers of Excellence. Wendy van de Sande is aangesloten bij het Academic Center for Migratory Health and Neglected Tropical Diseases.

Lees ook