COVID-19

Eerste vaccinaties voor patiënten met kanker

De prikken worden gezet in het kader van een groot onderzoek naar de werking van Covid-19 vaccinaties bij patiënten met een verstoord immuunsysteem.

0 likes
Leestijd 2 min
Dhr-en-mw-Den-Uil

Meneer en mevrouw Den Uil krijgen vandaag hun Covid-19 vaccinatie in het Erasmus MC Kanker Instituut. Meneer Den Uil heeft uitgezaaide huidkanker en wordt behandeld met immuuntherapie. Immuuntherapie, maar ook chemotherapie, heeft veel invloed op het immuunsysteem en kan daardoor de werking van het vaccin beïnvloeden. De vraag is daarom in hoeverre het Covid-19 vaccin aanslaat. Treedt er wel een goede afweerrespons op?

Onderzoek

Daar willen Erasmus MC internist-oncoloog Astrid van der Veldt en longarts Anne-Marie Dingemans graag achter komen. Van der Veldt: ‘Met de VOICE-studie willen we onderzoeken hoe de afweerrespons van patiënten met chemotherapie en/of immuuntherapie werkt na een Covid-19 vaccinatie. Uit een eerdere survey is gebleken dat patiënten met kanker heel graag gevaccineerd willen worden. Kwetsbare patiënten met kanker zouden juist veel baat kunnen hebben bij een vaccin. Daarom is het belangrijk om te weten of het vaccin bij deze patiënten goed werkt.’

Opgelucht

In totaal zullen bijna 300 deelnemers een mRNA vaccin ontvangen in het Erasmus MC Kanker Instituut. Er behoren 82 deelnemers tot de controlegroep, waaronder mevrouw Den Uil. Uit de test bleek dat de bloeddruk wat was opgelopen, maar meneer en mevrouw Den Uil voelen zich vooral opgelucht: ‘We hebben geen seconde getwijfeld om mee te doen aan dit onderzoek. Het is fijn dat we ons vaccin krijgen in het Erasmus MC Kanker Instituut, want dan wordt mijn man goed in de gaten gehouden,’ aldus mevrouw Den Uil.

Orgaantransplantatie

Ook patiënten met nierfalen, dialyse of een transplantatie van nieren of longen krijgen deze week hun eerste prikken in het Erasmus MC. In dit artikel leest u over de andere studies naar de afweerrespons van kwetsbare patiënten na een Covid-19 vaccinatie.

Samenwerking

De VOICE-studie wordt geleid vanuit het UMC Groningen, daar zijn ze vorige week gestart met de vaccinaties. Het onderzoek wordt uitgevoerd samen met het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, het RIVM, het Integraal Kankercentrum Nederland en in samenspraak met NFK. Hiervoor is 3,3 miljoen euro subsidie van ZonMw ontvangen. Het protocol van de VOICE-studie is afgelopen week gepubliceerd in het internationaal toonaangevende tijdschrift Nature Medicine. In België wordt de B-VOICE met een ander vaccin gestart.

Lees ook