Het virus kan zich in de darmen nestelen en zich daar vermenigvuldigen, melden onderzoekers van het Erasmus MC, het Hubrecht Instituut, en Universiteit Maastricht in wetenschappelijk tijdschrift Science. In dit onderzoek werden menselijke mini-darmpjes gekweekt en vervolgens besmet met het virus. “Dit verklaart waarom een derde van de coronapatiënten maag-darmklachten zoals diarree krijgt. En dat het virus bij een groot deel van alle patiënten terug te vinden is in ontlastingsmonsters”, zegt viroloog Bart Haagmans.
Nog niet duidelijk
Als je besmet bent met het virus, gaat er altijd wel wat naar de darmen, aldus de viroloog. Hoe het komt dat de een hierdoor symptomen krijgt en de ander niet, is nog niet duidelijk. Dat geldt ook voor de vraag hoelang het virus in de darmen aanwezig blijft. “Stel dat iemand na een corona-infectie geen klachten meer heeft en het monster uit de luchtwegen is negatief, maar het virus is nog wel terug te vinden in de ontlasting. Betekent dit dan dat diegene nog steeds infectieus is? Dat moet verder in kaart worden gebracht.”
Overdracht
Ook is nog onduidelijk of het virus in de ontlasting een rol kan spelen in de overdracht, de transmissie van het virus. “Wanneer je de normale hygiëne volgt, is het is niet de meest waarschijnlijke route. Al hebben we bij het SARS-virus in 2003 gezien dat het niet onmogelijk is. In Hongkong was er bijvoorbeeld een uitbraak van dit virus in een groot appartementencomplex. In bepaalde flats van dit complex waren heel veel gevallen van SARS. Toen dit werd onderzocht, bleek dat het toilet in de badkamer van de indexpatiënt verstopt was. En dat de badkamer een heel sterk ventilatiesysteem had, waardoor het virus zich kon verspreiden naar andere flats.”
Tot nu toe lijkt het dat darmklachten en luchtwegsymptomen in de meeste gevallen samengaan
Testen
Op de vraag of het slim is om mensen met darmklachten ook te testen op corona, zegt de viroloog: “Bij mensen die alleen darmklachten hebben, wordt op dit moment niet direct gedacht aan een Covid-19 infectie en wordt ook niet specifiek getest op de aanwezigheid van het coronavirus. Tot nu toe lijkt het dat darmklachten en luchtwegsymptomen in de meeste gevallen samengaan. We moeten nog onderzoeken of er mensen zijn die alleen darmklachten hebben en toch coronavirus positief blijken te zijn.”