Nierorganoïden

Coronavirus infecteert en beschadigt nieren

Het coronavirus kan niercellen infecteren en schadelijke littekenvorming in de nieren veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, Radboudumc en het universitair ziekenhuis in Aken.

Deel
37 likes
Leestijd 2 min
kidney covid-19-1
Op deze foto gemaakt met een electronenmicroscoop zijn virusdeeltjes zichtbaar in de nierorganoïden.

Dat het coronavirus de nieren kan infecteren was bekend, maar wat er daarna precies in de nieren gebeurt was vooralsnog onbekend. Tot nu. In een nieuwe studie, gepubliceerd in Cell Stem Cell, onderzocht een team geleid door Erasmus MC-onderzoekers Rafael Kramann en Rebekka Schneider het nierweefsel van Covid-19 patiënten die op de intensive care waren opgenomen. Zij vonden in het weefsel van Covid-19-patiënten meer littekenvorming in vergelijking met IC-patiënten met een niet-Covid-19 gerelateerde longinfectie en een controlegroep.

Organoïden

Vervolgens vroegen de onderzoekers zich af wat precies de oorzaak was van de nierschade. Is het een direct effect van het virus of speelt de onstekingsreactie in het lichaam een rol? Om dit te onderzoeken kweekten de onderzoekers in het laboratorium mininiertjes, genaamd organoïden genaamd.

Nierorganoïden worden gemaakt van stamcellen en bevatten verschillen soorten niercellen, maar geen afweercellen. Hierdoor konden de onderzoekers direct het effect van het virus op de niercellen bestuderen, onafhankelijk van de eventuele invloed van immuuncellen.

‘Voorkom infectie door je te laten vaccineren en boosteren’

De onderzoekers infecteerden de nierorganoïden met SARS-CoV-2 en vonden, net zoals in het weefsel van patiënten, littekenvorming en signalen die bijdragen tot de vorming van littekenweefsel. Ook ontdekten ze dat een nieuw geneesmiddel ontwikkeld door het COVID Moonshot consortium – een non-profit open science initiatief dat medicijnen ontwikkelt tegen Covid-19 –  de infectie van nierorganoïden kan remmen. Dit kan een potentiële toekomstige behandeling zijn, denken ze.

Verlies nierfunctie

Volgens de onderzoekers kan het littekenweefsel in de geïnfecteerde nieren wijzen op een mogelijk verslechterende nierfunctie op de lange termijn. ‘Er zijn enkele rapporten die wijzen op verlies van nierfunctie bij ex-Covid-19-patiënten. Het is dus waarschijnlijk dat een deel van de patiënten met longcovid een hoger risico kunnen hebben op nierziekte. Maar omdat we alleen patiënten hebben geïncludeerd die aan Covid-19 zijn overleden na IC-behandeling, kunnen we dit alleen zeggen over ernstige gevallen’, legt Rafael Kramann van het Erasmus MC en de RWTH Aken uit. Hij leidde het onderzoek samen met Rebekka Schneider van het Erasmus MC en de RWTH Aken, Ivan Costa van de RWTH Aken en Bart Smeets van het Radboudumc.

Het advies van de onderzoekers om nierschade te vermijden is om infectie te voorkomen door je te laten vaccineren en te boosteren, afstand te houden en mondneusmaskers te dragen.

Lees ook