Voorgenomen besluit

Maak kennis met ons centrum voor aangeboren hartafwijkingen

Minister Ernst Kuipers van VWS heeft het voorgenomen besluit genomen om het Erasmus MC en UMC Groningen aan te wijzen als interventiecentra voor patiënten met een aangeboren hartafwijking. We krijgen hier de afgelopen dagen veel vragen over. Maak hieronder kennis met ons centrum.

Deel
17 likes
Leestijd 3 min
kinderhartfoto

Het Erasmus MC heeft een centrum waarin de operaties en interventies voor kinderen en volwassenen met een aangeboren afwijking zijn gebundeld. De artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners worden zorgvuldig opgeleid en bijgeschoold, waardoor ze op de hoogte zijn van alle laatste ontwikkelingen op hun vakgebied. Enkele cijfers:

Wist je dit?

  • In het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis zijn álle kindergeneeskundige (sub)specialismen aanwezig zijn om multidisciplinaire zorg te bieden aan jonge patiënten. Veel kinderen met een aangeboren hartafwijking hebben meerdere ernstige aandoeningen. Daarnaast kunnen er na een ingreep complicaties optreden in andere organen dan het hart. Dit alles vereist de aanwezigheid van een kinderziekenhuis met alle specialismen en specialisten, waaronder een kinderchirurg.
  • Het Erasmus MC heeft 4 congenitaal thoraxchirurgen in dienst, in de volksmond kinderhartchirurgen genoemd.
  • Het Erasmus MC beschikt over een grote kinder-IC met 30 fysieke kinder-IC bedden en 123 kinder IC-verpleegkundigen. En over een grote IC voor pasgeborenen, de IC neonatologie, met 35 fysieke IC-bedden en 106 IC-verpleegkundigen.
    Per 1 april gaan we deze samenvoegen tot een grote afdeling met 65 IC-bedden. Omdat we veel aandacht hebben voor opleiden, zullen we deze afdeling in de nabije toekomst verder uitbreiden.
  • Het Erasmus MC heeft een groot ECMO-programma voor kinderen, ofwel extracorporele membraanoxygenatie. Dat is een behandeling waarbij een apparaat tijdelijk de functie van het hart en de longen overneemt. De aanwezigheid van zo’n programma vergroot de overlevingskans van patiënten.
  • Het Erasmus MC werkt intensief samen met het RadboudUMC in een goed ontwikkeld shared care model. Patiënten worden in het Erasmus MC geopereerd en gaan daarna voor alle nazorg naar hun vertrouwde RadboudUMC. De uitkomsten voor deze patiënten zijn net zo goed als voor patiënten die volledig in het Erasmus MC worden gezien. Dit is een toekomstbestendig shared care model dat we graag ook met andere UMC’s zouden opzetten.
  • Het Erasmus MC is het enige ziekenhuis in Nederland dat harttransplantaties en steunhartimplantaties bij kinderen uitvoert. Deze operaties worden uitgevoerd door de congenitaal thoraxchirurgen. Het Erasmus MC maakt deel uit van het Landelijk Expertisecentrum voor Hartfalen.
  • Het Erasmus MC heeft alle benodigde zorg in huis voor kinderen én volwassenen. De zorg voor beide groepen vindt onder één dak plaats. Op het moment dat een patiënt de volwassen leeftijd bereikt, vindt een gestructureerde transitie plaats van kindzorg naar volwassenenzorg.
  • Concentratie van de interventies is van belang voor de kwaliteit van zorg, ofwel de overlevingskansen en de kwaliteit van leven van de patiënten. Hoe meer operaties een chirurg doet, hoe beter hij wordt. Bovendien ziet de chirurg in een groot centrum vaker de héél zeldzame afwijkingen, en doet hij ook daarmee voldoende ervaring op. Dat geldt ook voor alle andere zorgverleners in een behandelteam. Hoe meer patiënten met een aangeboren hartafwijking zij behandelen, hoe beter de kwaliteit van de zorg.
  • De Inspectie Gezondheid en Jeugd vindt dat een centrum per jaar minstens 60 operaties moet doen bij pasgeborenen met een aangeboren hartafwijking. Het Erasmus MC zit daar sinds 2017 elk jaar boven en voldoet ook aan de volumenormen voor alle andere leeftijdscategorieën.

Lees ook