Podcast

1 op de 10 kinderoverlijdens door plotse hartstilstand: ‘Dat getal moet omlaag’

Plotse hartstilstand veroorzaakt tien procent van de overlijdens op kinderleeftijd. Dat getal moet omlaag, zegt kindercardioloog Janneke Kammeraad van het Erasmus MC Sophia in de podcast Hartje Rotterdam.

Deel
0 likes
Leestijd 2 min
Janneke Kammeraad
Kindercardioloog Janneke Kammeraad onderzoekt plotse hartstilstand bij kinderen

Een plotse hartstilstand bij een ogenschijnlijk gezond kind is een heftige gebeurtenis. Vaak is een probleem met de elektrische geleiding van het hart de oorzaak. ‘Een soort kortsluiting’, aldus kindercardioloog Janneke Kammeraad.

In Nederland veroorzaakt plotse hartstilstand 10 procent van de overlijdens op kinderleeftijd. Dat getal moet omlaag, vindt Kammeraad. ‘Dat geldt voor overlijdens, maar ook voor reanimaties. Want aan succesvolle reanimatie kunnen kinderen blijvende schade overhouden.’

Hartritmestoornis herkennen

In de podcast Hartje Rotterdam, een special van In Opname, vertelt Kammeraad over haar onderzoek naar plotse hartdood bij kinderen. Met een team zoekt ze naar aanwijzingen om kinderen met een risico op een levensbedreigende hartritmestoornis te herkennen.

Kammeraad: ‘Dit doen we door in een groep kinderen die een plotse hartstilstand doormaakten, te zoeken naar aanwijzingen dat er iets mis was. Waren ze al gediagnosticeerd met een hartritmestoornis? Hadden ze een aangeboren hartafwijking? Of hadden ze familieleden met vroege hartstilstand of erfelijke hartziekten?’

Als van een kind bekend is dat het een verhoogd risico heeft op plotse hartstilstand, kan een team het kind nauw volgen en begeleiden. Het doel daarvan is tweeledig: het risico op plotse hartstilstand beperken en de impact die de diagnose heeft op het leven van het opgroeiende kind zo klein mogelijk maken. Kammeraad: ‘De herkenning, de behandeling en het zoveel mogelijk beperken van de invloed op het kinderleven, daar doen we onderzoek naar. De diagnose is heel vervelend, maar als we het weten, moeten we er ons voordeel mee doen.’

Podcast luisteren

De podcast Hartje Rotterdam is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast, Spreaker of Google Podcasts. Daar vind je ook eerdere afleveringen van Hartje Rotterdam, met kinderhartchirurgen Wouter van Leeuwen en Pieter van de Woestijne, kinderthorax-anesthesioloog Inge de Liefde, kindercardioloog Wim Helbing en kinderinterventiecardiologen Thomas Krasemann en Ingrid van Beynum.

Bijdragen

Wilt u bijdragen aan het onderzoek van Janneke Kammeraad naar plotse hartdood bij kinderen? Dat kan via de website van de Stichting Vrienden van het Sophia.

In de campagne Hartje Rotterdam vragen het Erasmus MC, de Erasmus MC Foundation en Stichting Vrienden van het Sophia aandacht voor onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen.

Lees ook