Podcast

Overgangsklachten vaak onderschat

Opvliegers, nachtzweten en hartkloppingen: klachten die horen bij de overgang worden door veel dokters onderschat. Dat zegt gynaecoloog prof. dr. Joop Laven in In Opname, de podcast van het Erasmus MC.

Deel
25 likes
Leestijd 1 min
menopause

Prof. dr. Joop Laven van het Erasmus MC roept vrouwen op om aan de bel te trekken als ze veel last hebben van de overgang. Er is namelijk iets aan te doen, bijvoorbeeld met hormoonsubstitutie. En nee, bij juist gebruik verhoogt die behandeling niet het risico op borstkanker, benadrukt hij.

In de podcast vertelt Laven welke klachten bij de overgang horen, wat je eraan kunt doen en welke misvattingen leven over de overgang. En komen mannen eigenlijk ook in de overgang?

De podcast In Opname is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts en Spreaker.

42 miljoen vrouwen

Naar schatting komen wereldwijd tussen 2020 en 2030 per jaar 42 miljoen vrouwen in de overgang. Zestig tot zeventig procent van die vrouwen rapporteert substantiële klachten. De overgang duurt gemiddeld 1 tot 3 jaar. Maar soms duurt het ook jaren langer, en dat wordt niet altijd erkend. Ook de werkinzetbaarheid van vrouwen tijdens de overgang is bewezen lager, door concentratiestoornissen, slaapgebrek en problemen met het geheugen.

Lees ook