Endometriose

Hevige pijn bij je menstruatie? Trek aan de bel!

Heb je zoveel pijn bij de menstruatie dat je niet kunt functioneren? Trek aan de bel, want het kan endometriose zijn. Die oproep doet gynaecoloog Anneke Steensma in de podcast In Opname van het Erasmus MC.

Deel
4 likes
Leestijd 2 min
Anneke Steensma
Gynaecoloog Anneke Steensma is gespecialiseerd in endometriose.

Pijn bij de ongesteldheid hoort erbij, daar moet je als vrouw mee leren leven. Het is een fabel die gynaecoloog en endometriosespecialist Anneke Steensma voor eens en altijd de wereld uit wil helpen. Zoveel pijn hebben dat je niet naar school of werk kunt of iets leuks kunt doen met vrienden, is een reden om hulp te zoeken, zegt ze in de podcast.

Pijn bij de menstruatie is namelijk het belangrijkste symptoom van endometriose, een goedaardige aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies op andere plekken in de buik zit.

Podcast

In de podcast vertelt Steensma meer over endometriose, de symptomen, de behandelopties en gevolgen voor een kinderwens.

De podcast In Opname is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts en Spreaker.

Zeven jaar tot diagnose

Een op de tien vrouwen in Nederland heeft endometriose. Toch duurt het gemiddeld zeven jaar tot de diagnose wordt gesteld. In Zuid-West Nederland werken verschillende ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC, samen om de zorg voor endometriosepatiënten te verbeteren. Op de website EndometrioseZorg staat meer informatie voor patiënten en verwijzers.

Deborah (35) heeft endometriose

Lees ook het verhaal van operatieassistente Deborah. Zij kreeg de diagnose endometriose toen het niet lukte om zwanger te worden. Inmiddels is ze moeder van een zoon.

Lees ook