Team Science

Subsidies voor wetenschap als teamsport

Vier Erasmus MC’ers zijn blij gemaakt met een subsidie van ZonMw: Dr. Hieab Adams, dr. Raymond  Poot, prof. John Martens en prof. Stefan Sleijfer. Ze maken alle vier deel uit van innovatieve samenwerkingsverbanden van Nederlandse universiteiten, universitair medische centra en andere toonaangevende onderzoeksinstituten.

Deel
0 likes
Leestijd 1 min
Three,Groups,Of,People,Are,Connected,By,Lines.,Coordination,And

Open Competitie

De subsidies, per project 750.000 euro, staan in het kader van het ZonMw-programma Open Competitie. De Open Competitie is bedoeld voor vernieuwende en grensverleggende combinaties van twee of meer onderzoeksgroepen. In totaal zijn 16 van zulke combinaties in de prijzen gevallen. De genoemde Erasmus MC’ers zijn betrokken bij twee daarvan.

DNA lezen

Het eerste project is ‘Autisme doorzien’. Daarin gaan Raymond Poot en Hieab Adams samen met prof. Bas van Steensel van het Nederlands Kanker Instituut proberen het DNA te ontrafelen op zoek naar risicofactoren voor het ontstaan van mentale stoornissen zoals autisme. De onderzoekers passen daarbij een nieuwe methode toe om beter in het DNA te kunnen lezen of iemand vatbaar is. Zo willen ze beter begrijpen wat er misgaat in de hersenontwikkeling van patiënten.

Therapiegevoelig

In het tweede project werken prof. Stefan Sleijfer en prof. John Martens samen met prof. Peter ten Dijke van het Leids Universitair Medisch Centrum en dr. Pouyan Boukany van de TU Delft. Doel van het onderzoek is uiteindelijk uitzaaiingen van kwaadaardige kankercellen tegen te gaan en de kankercellen  weer therapiegevoelig maken. De meeste kankerpatiënten overlijden aan kwaadaardige uitzaaiingen, of doordat de kankers ongevoelig zijn geworden voor chemotherapie. In dit project streven de onderzoekers ernaar om bestaande medicijnen zodanig te bewerken dat ze het gedrag van agressieve kankercellen veranderen.

Team Science

ZonMw hoopt met het programma Open Competitie het zogeheten Team Science aan te moedigen: de projecten en de teams werden dan ook getoetst aan de hand van criteria zoals creatief en baanbrekend onderzoek van hoge kwaliteit en het benutten van kennis voor doorgeleiding en implementatie o.a. door participatie van stakeholders in de brede zin. Daarnaast was de samenstelling van de teams en de synergie tussen de verschillende onderzoekspartners een belangrijk element in de beoordeling.

Lees ook