Het huidige apparaat dat de buik opblaast tijdens een kijkoperatie is als een auto met een gaspedaal, maar zonder snelheidsmeter. Zo schetst kinderchirurg John Vlot van het Erasmus MC Sophia het probleem dat hij met een team van experts wil oplossen.
Insufflator
Tijdens een kijkoperatie bedient hij de insufflator, zoals het buikopblaas-apparaat heet. ‘Als chirurg zet je de druk het liefst zo hoog mogelijk, want dan heb je lekker veel ruimte om te werken’, vertelt Vlot. Voor de anesthesioloog is dat andersom: te hoge druk geeft problemen met de beademing en de bloedsomloop. Daarnaast geeft hoge druk vaak pijn na de operatie, en kan het zelfs leiden tot orgaanschade.
Maar wat is de optimale druk? Dat is met de huidige apparatuur niet te achterhalen. Vlot: ‘Je stelt van tevoren op basis van ervaring een druk in, en daar houdt het op.’ Vandaar de vergelijking met de auto zonder snelheidsmeter.
Hoe lager, hoe beter
Uit meerdere studies is gebleken dat de optimale druk voor iedere patiënt anders is. Denk maar aan het verschil tussen een pasgeborene en een volwassene met overgewicht. Eén ding is zeker, hoe lager de druk, hoe beter.
Promovendi Willem van Weteringen en Frank Sterke ontwikkelden een slimmere insufflator, in samenwerking met Raffaele Dellaca van de technische universiteit van Milaan (Politecnico di Milano). Het nieuwe apparaat kan door slimme techniek de verstoring van beademing en bloedsomloop aanzienlijk verminderen en bepaalt voor elke patiënt hoe ver je kunt gaan.
Lees verder onder de afbeelding.
Nadat het prototype uitgebreid is getest, is het tijd voor de volgende stap: het nieuwe apparaat naar de patiënt brengen. Vlot, Sterke en Van Weteringen benaderden al tijdens het maken van het prototype het Technology Transfer Office van het Erasmus MC. Die afdeling legde drie patenten vast om de technologieën achter de insufflator te beschermen en ondersteunt bij verdere commercialisatie van het apparaat.
Spin-off
Nieuwe partners kwamen aan boord: durfkapitaalfondsen Swanbridge Capital en Van Herk Groep, samen met Willem Mees van der Bijl van IDE Group. Dat laatste bedrijf heeft expertise in het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en verkoopklaar maken van medische producten. ‘De perfecte partner om dit naar het volgende niveau te tillen’, aldus Siyar Kisin, Business Development Manager bij het Technology Transfer Office.
De partners startten met ondersteuning van het Technology Transfer Office een spin-offbedrijf dat de nieuwe generatie insufflator naar operatiekamers in binnen- en buitenland moet brengen. Het bedrijf genaamd Spatium Medical is een van de eerste bewoners van de toekomstige Erasmus MC Campus, de plek waar gezondheidszorg, technologie en ondernemerschap samenkomen.
Vertrouwen
De brug oversteken van wetenschappelijk onderzoek naar een verkoopbaar product is lastig. De eerste uitdaging voor Spatium Medical is om de voordelen voor patiënten aan te tonen. Is het apparaat veilig en beter dan het huidige apparaat? Daarnaast spelen vraagstukken over kostprijs en gebruiksvriendelijkheid. Van der Bijl, CEO van Spatium Medical: ‘Dit vergt een multidisciplinaire aanpak. Wij hebben er veel vertrouwen in, want iedereen in het team ontstijgt zijn eigen achtergrond.’