De Vidi-subsidies zijn bedoeld voor ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni– en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. Het is voor het eerst dat het Erasmus MC zo veel Vidi-beurzen ontvangt.
Tijd
Vidi-beurs 1 is voor dr. Devika Narain, voor haar project Optimaal gebruik van de tijd. Precies getimede handelingen zijn onderdeel van praktisch al het bekwaam gedrag bij mens en dier. Dit soort handelingen representeren niet alleen de normale functie van het zenuwstelsel, ze vertegenwoordigen een optimale functie. Dit voorstel onderzoekt hoe de hersenen geheugen en omgevingssignalen gebruiken om snelle en nauwkeurig getimede handelingen te genereren.
Genoominstabiliteit
Vidi-beurs 2 gaat naar dr. Arnab Ray Chaudhuri, voor zijn project Stabilisatie van de DNA replicatiemachine voor het behoud van genoomintegriteit. DNA replicatiestress gaat vooraf aan genoominstabiliteit, hetgeen gelinkt is aan de ontwikkeling van kanker. In dit project wil de onderzoeker de factoren bestuderen die het replicatieproces instabiel maken en hoe cellen omgaan met deze genetische instabiliteit.
Herseninfarct
Vidi-beurs 3 is voor dr. Kim van der Heiden, voor haar project Nieuwe biomarkers voor beeldvorming herseninfarct. Een herseninfarct wordt veroorzaakt door scheuren van de kap over een vetophoping in de halsslagader. Kim van der Heiden werkt op het kruispunt van cardiovasculaire biologie, technologie, en beeldvorming. In dit project zal zal kapjes in het laboratorium namaken om nieuwe biomarkers voor beeldvorming van kapscheuring te identificeren.
Darmkanker
Vidi-beurs 4 is voor dr. Iris Lansdorp-Vogelaar, voor haar project Op weg naar gepersonaliseerde screening voor darmkanker. De bevolkingsonderzoeken kanker zijn voor iedereen hetzelfde, ondanks substantiële verschillen in risico. Dit project beoogt gepersonaliseerde screening in de praktijk te brengen. Allereerst bepalen de onderzoekers de optimale screeningsstrategie op basis van geslacht, leeftijd en voorgaande screeningsresultaten om vervolgens het voordeel van gepersonaliseerde screening in een klinische studie te onderzoeken.
T-cel
Vidi-beurs 5 tenslotte, is voor dr. Marvin van Luijn, voor zijn project De brein-infiltrerende T–cel ontmaskerd. Het Epstein-Barr virus is een belangrijke maar onbegrepen drijfveer van auto-immuunziekten waarbij de afweercellen CD4+ T- en B-cellen genetisch anders zijn. De onderzoeker wil begrijpen hoe cytotoxische –oftewel celdodende- CD4+ T-cellen aangezet worden het brein binnen te dringen en de opgedane kennis gebruiken om het ziektebeloop van multipele sclerose beter te voorspellen en behandelen.