Erasmus MC

Smeren tot je meer dan 100 kilo weegt

Obesitas is lang niet altijd een kwestie van alleen te veel eten en te weinig bewegen. Daar is Hans den Hartigh uit Poortugaal het levende voorbeeld van.

Deel
0 likes
Leestijd 2 min
tube

Hans en zijn echtgenote Gerda hebben hun leven lang keihard gewerkt. Met z’n tweetjes bouwden ze het succesvolle reinigingsbedrijf Arco op. Toen het tijd werd gas terug te nemen, sloeg het noodlot toe. “Hans heeft járen lang last gehad van jeuk,” blikt Gerda terug. “Maar de laatste drie jaar was het ondraaglijk geworden.”

“Ik heb pillen, pillen en nog eens pillen geslikt, maar niets hielp”, vult Hans aan. Totdat een dermatoloog uiteindelijk Eloconzalf voorschreef. Hans had voor het eerst sinds járen een goede nachtrust zonder die kwellende jeuk. Hij voelde zich als herboren. “Elke avond zei ik tegen Gerda: smeer mij even lekker in.” Túbes Elocon gingen er doorheen.

Hans den Hartigh

Meedogenloos

Wat zij niet wisten is dat de werkzame stof, corticosteroïd, overgewicht kan veroorzaken. Hans kwam tientallen kilo’s aan. Het echtpaar had geen idee wat er aan de hand was, en de omgeving reageerde meedogenloos. “De dokter vond dat ik te veel suiker nam en te veel dronk. En dorpsgenoten zeiden: wat ben jij bol geworden, je eet te veel. Maar ik eet gezond en drink geen druppel!”, vertelt Hans geëmotioneerd. Hij herkende zichzelf niet meer, sliep ’s nachts niet en belandde in een diepe depressie. Daardoor raakte de hormoonbalans in zijn lijf nog verder verstoord. “Toen we uiteindelijk in het Centrum Gezond Gewicht terechtkwamen, bleek dat zijn organen waren uitgevallen”, vertelt Gerda.

Hans: “Ik ben gestopt met de Elocon, en krijg nu injecties met testosteron. Het gaat langzamerhand beter en ben 35 kilo afgevallen. Elke dag komt een sportleraar langs om met mij te oefenen. Ik wil mensen waarschuwen. Artsen én patiënten moeten zich bewust worden van de bijwerkingen van dit soort zalven.”

‘Ik zie veel verdriet en schaamte in mijn spreekkamer’

Ingewikkelde aandoening

“Obesitas is een ingewikkelde en veelsoortige aandoening”, zegt Liesbeth van Rossum, hoogleraar Obesitas en Stress. “Daarom doen wij onderzoek naar onderliggende oorzaken. Ontstond het overgewicht al op kinderleeftijd? Is er sprake van extreem hongergevoel? Ontstond dat hongergevoel na de start van bepaalde medicatie of een levensgebeurtenis? Is er sprake van een ongezond leefpatroon, qua voedingsgewoonten, beweging, stress of slaap? Het behandeladvies wordt op maat geboden. Je trekt soms een beerput open. Mensen krijgen weinig steun. Ik zie veel verdriet en schaamte in mijn spreekkamer.”

Liesbeth van Rossum heeft op 29 september 2017 haar oratie ‘Dik ben je niet voor je lol’ uitgesproken. Ze aanvaardde daarmee officieel haar aanstelling als professor.

Lees het artikel hier

Het Centrum Gezond Gewicht werd in 2013 opgericht door internist Liesbeth van Rossum en kinderarts Erika van den Akker. In het Centrum Gezond Gewicht werken Erasmus MC, Sint Franciscus Gasthuis en Maasstad Ziekenhuis nauw samen.

Centrum Gezond Gewicht

 

Lees ook