Erasmus MC

Robot regelt medicijnen

Minder kans op medicatiefouten en meer tijd voor de verpleegkundige aan het bed. Dé voordelen van medicatierobot PillPick, die voortaan voor alle patiënten in het Erasmus MC de medicijnen selecteert en doseert.

Deel
3 likes
Leestijd 2 min

 

Met de automatisering van het doseren van medicatie voor patiënten wil het Erasmus MC onder andere het hoofd bieden aan het steeds groter wordende tekort aan verpleegkundigen. De robot stelt de medicatie samen op recept van de voorschrijvende arts of verpleegkundige, die daardoor meer tijd krijgt aan het bed van de patiënt. Bovendien is er minder kans op medicatiefouten.

Hoe werkt het?

De medicijnen komen binnen bij de apotheek in normale verpakkingen (blisters). De robot snijdt de blisters en verpakt de pillen per stuk. Daarna worden de pillen in het magazijn van de robot opgeslagen. Op de afdeling schrijft de arts een recept voor een patiënt en voert dat in in het elektronisch patiëntendossier. De robot ontvangt een opdracht voor het samenstellen van het recept, trekt de betreffende pillen uit het magazijn en bundelt ze aan een ring. Die ring, inclusief barcode en gegevens van de patiënt, wordt naar de afdeling gebracht, alwaar de verpleegkundige de ring controleert en de medicijnen aan de patiënt verstrekt.

Hoofd apotheek prof.dr. Hugo van der Kuy: “De robot neemt weliswaar de verpleegkundigen veel werk uit handen, maar de bediening en de bevoorrading van de robot blijven mensenwerk. Het is van groot belang dat het magazijn van de robot correct wordt gevuld, bijvoorbeeld.”

Nergens in Nederland worden zoveel patiënten met de robot bediend als in het Erasmus MC. Alleen die naam… weet u een betere?

Bekijk hier het filmpje over de robot.

 

Lees ook