Healthy Start en Convergence

Praktijk en wetenschap werken samen aan de beste start

De beste start voor de nieuwe generaties, dat is de missie van het nieuwe convergentie initiatief Healthy Start. Afgelopen week kwamen onderzoekers, jongerenwerkers en maatschappelijke partners samen om het hierover te hebben. ‘Ieder kind verdient de best mogelijke start’, aldus Erasmus MC hoogleraar kindergeneeskunde Vincent Jaddoe.

Deel
1 likes
Leestijd 2 min

Bekijk de video hierboven voor een sfeerimpressie van de dag. Tijdens de bijeenkomst deelden jonge wetenschappers hun ideeën over hoe de nieuwe generatie Rotterdammers de beste start te geven. ‘De basis van het Healthy Start Initiatief is dat wetenschappers samenwerken met kinder- en jongerenwerkers en jongeren zelf’, liet hoogleraar Eveline Crone (EUR) weten: ‘En de beste ideeën komen vaak van de jonge onderzoekers, die staan met hun voeten in de modder.’

Het Healthy Start initiatief

Bij Healthy Start draait het om kansen te vergroten, voor de jeugd van -1 tot 21, ongeacht achtergrond en startpositie. Het is een initiatief van Vincent Jaddoe (Erasmus MC), Eveline Crone (EUR) en Maaike Kleinsmann (TU Delft) en maakt onderdeel uit van de Convergentie, een onderzoekssamenwerking tussen de EUR, Erasmus MC, en de TU Delft.

In een gezamenlijke aanpak met medische, technische en sociale wetenschappers, maar ook maatschappelijke partners en de jongeren zelf, wordt gewerkt aan innovatieve oplossingen en maatregelen die direct invloed hebben op toekomstige ouders, kinderen en de samenleving. Verschillende basale, populatie en klinische onderzoekers vanuit het Erasmus MC zijn al aangesloten. Healthy Start richt zich op patiënten in het Sophia Kinderziekenhuis en de populatie in de regio Rotterdam. In de Rotterdamse regio zullen de aankomende jaren verschillende projecten starten die bijdragen aan een betere toekomst voor nieuwe generaties.

Aan het werk

Vanuit de bestuurders klonk het enthousiast: ‘Healthy Start doet precies waar de Convergentie voor bedoeld is: de beste wetenschappers aan het werk zetten met de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Zo veel mogelijk gelijke kansen voor kinderen en jongeren creëren is een van deze vraagstukken’, aldus collegevoorzitter EUR prof. Ed Brinksma.

Ook Erasmus MC hoogleraar Eric Steegers was aanwezig. Hij vertelde over het belang van pre-conceptiegezondheid van aanstaande ouders. Steegers: ‘Uit ons onderzoek blijkt dat de kans op een vroeggeboorte of laag geboortegewicht in achterstandswijken groter is dan in andere wijken. Dat mag niet. Het is daarom van groot belang het medisch en sociaal domein met elkaar te verbinden. Als je zoiets als onderzoeker merkt, moet je activistisch zijn en bij de politiek een gevoel van urgentie creëren.’

Lees een uitgebreid verslag op de EUR website.

Lees ook