Podcast

‘We moeten niet denken dat het over is’

“Blijf ook dit Paasweekend die anderhalve meter afstand houden”, waarschuwt hoogleraar Infectiepreventie Greet Vos in de nieuwe Erasmus MC-podcast. “Want al zijn we blij dat het een beetje afvlakt, blijf opletten! Een epidemie kan verlopen in schokken.”

0 likes
Leestijd 5 min

Foto: Levien Willemse

“Ik denk dat we heel goed moeten luisteren naar de maatregelen die zijn afgekondigd door het kabinet. Dat is: houd die afstand nog aan. Er hoeft maar weer één hotspot te zijn. Daar kunnen weer een heleboel nieuwe patiënten uitkomen”, aldus Greet Vos, die ook voorzitter is van de commissie die het infectiepreventiebeleid voor het Erasmus MC maakt.
“Het virus circuleert nog steeds, lang niet alle mensen hebben het gehad. We zijn er nog steeds heel gevoelig voor. Dus we moeten allemaal ontzettend oppassen en niet denken dat het over is,  dat we weer gezellig met z’n allen van het mooie weer kunnen gaan genieten. Daar zou ik heel voorzichtig mee zijn.”

Waarom is die anderhalve meter afstand zo belangrijk?

“De grootste kans om het coronavirus over te dragen, is met druppels. Die druppels komen uit je mond, uit je neus, bijvoorbeeld als je niest. Zo’n druppel – waarin virusdeeltjes zitten – is relatief zwaar, die blijft in de lucht en valt vervolgens binnen anderhalf meter op de grond. Daar droogt ie uit.”
“Die anderhalve meter is niet nieuw, dat weten we al heel lang. Vroeger moesten in het ziekenhuis de bedden op meerpersoonskamers ook anderhalve meter uit elkaar staan. Allemaal om te voorkomen dat de druppels van de ene patiënt op de andere patiënt terecht zouden komen en zo een besmetting zou kunnen veroorzaken.”

Is het verstandig om een mondkapje te dragen?

“Nee, het is overdone. Als we op anderhalve meter blijven – op straat, in de supermarkt of waar dan ook – dan is het niet nodig. Plus, als iedereen mondkapjes gaat dragen, dan onttrek je die maskers ook aan mensen die in de zorg werken. Die hebben in specifieke situaties wél maskers nodig omdat ze direct aan het bed staan. Laat die maskers dus alsjeblieft daar naartoe gaan waar het echt nodig is.”

Wat was voor jou het meest spannende moment in deze crisis?

“Het allereerste begin, toen we in het Erasmus MC de eerste patiënt kregen. We hadden natuurlijk maatregelen genomen, een richtlijn geschreven en uitgedragen hoe we er mee om zouden gaan. Alles was klaar, maar op het moment dat het dan gebeurt dan hoop je dat al je voorbereidingen goed uitpakken. Die zaterdagavond dat de eerste patiënt werd opgenomen, ben ik direct naar het Erasmus MC gekomen om het allemaal te begeleiden. Dat was ontzettend spannend.”

Worden artsen en verpleegkundigen in het Erasmus MC standaard getest op Covid-19?

“Niet standaard. Maar we zeggen tegen al onze medewerkers: áls je klachten hebt, als je denkt dat je neusverkouden wordt of je voelt je niet helemaal lekker; maak een afspraak. We testen vervolgens heel laagdrempelig of ze een corona infectie hebben.”

Ben je zelf al getest?

“Ja en ik was positief. Maar inmiddels is het weer helemaal over. Of het een schok was dat ik Covid-19 had? Nou, ik ben niet echt een persoon die daarvan schrikt. Ik zit in het vak hè. En ik was eerst ook niet zo ziek, later ben ik wel ziek geworden. Vooral kortademig. Hoe ik aan het virus kwam; geen idee. Ik weet wel dat een aantal collega’s het ook hebben doorgemaakt. Dat was nog vóór de periode dat Mark Rutte zei: Wij schudden geen handen meer. We waren er vroeg bij, ja. Dat zal wel aan ons vak liggen.”

Als je besmet bent, hoe lang blijf je dat dan?

“Ik kan daar geen specifiek antwoord op geven, want dat weten we nog niet. Hoe lang iemand besmettelijk is, kan wel afhangen van de mate van ziekzijn en is ook per persoon verschillend. Je moet wanneer je besmet bent in elk geval veertien dagen binnenblijven.”

De hele podcast is te beluisten via:

 

 

Lees ook