Erasmus MC

Negen nieuwe Medical Delta hoogleraren geven impuls aan Health & Technology onderzoek

Drie hoogleraren van het Erasmus MC zijn recentelijk benoemd tot hoogleraar Medical Delta. Dat betekent dat ze benoemingen hebben aan twee of meer instituten van de vijf Zuid-Hollandse academische instellingen die meewerken in de Medical Delta.

Deel
1 likes
Leestijd 6 min
negen-nieuwe-medical-delta-hoogleraren-compleet

In totaal mogen negen hoogleraren zich nu ook ‘Medical Delta hoogleraar’ noemen. De Medical Delta bestaat uit het Leids Universitair Medisch Centrum, Universiteit Leiden, TU Delft, Erasmus MC en de Erasmus Universiteit. Met de benoeming krijgt het Health & Technology onderzoek van de deelnemende instituten opnieuw een impuls.

Kraakbeen

De hoogleraren zetten zich in voor interdisciplinair onderzoek op het snijvlak van zorg en techniek. Zo onderzoeken zij bijvoorbeeld hoe met behulp van techniek kraakbeen gemaakt kan worden, hoe elektroden helpen de oorzaak van hartritmestoornissen scherper te stellen en hoe met protonentherapie heel nauwkeurig kankercellen kunnen worden aangevallen.

 

prof. dr. Mischa Hoogeman

 

Een van de drie Erasmus MC’ers die hoogleraar Medical Delta zijn geworden, is prof. dr. Mischa Hoogeman, die zich bezig houdt met onderzoek naar protonentherapie. Protonentherapie is een bestralingstechniek die al langer bestaat. Maar tot 2017 konden patiënten alleen bij behandelcentra in het buitenland deze vorm van radiotherapie krijgen.

De gebruikelijke radiotherapie met röntgenstraling werkt voor veel patiënten goed genoeg, maar soms zit de tumor te dicht bij kwetsbare organen of is hij relatief ongevoelig voor de gebruikelijke bestraling. Dan kan protonentherapie een optie zijn. Nabij de TU Delft staat sinds kort een protonenkliniek, HollandPTC, een samenwerkingsverband tussen Erasmus MC, TU Delft en LUMC.

 

 

Prof. dr. Gerjo van Osch

 

Ook prof. dr. Gerjo van Osch is Medical Delta hoogleraar geworden. Zij doet onderzoek naar het maken van kraakbeen. Met haar onderzoeksgroep maakt ze deel uit van het wetenschappelijk programma  Medical Delta Regenerative Medicine 4D: Generating complex tissues with stem cells and printing technology.

 

Hartritmestoornissen

De derde Medical Delta hoogleraar is prof dr. Natasja de Groot. Zij doet onderzoek naar het gebruik van sensoren en katheters om hartritmestoornissen preciezer te diagnosticeren en te behandelen. Haar groep maakt deel uit van Medical Delta Cardiac Arrhythmia Lab. Alle drie de Erasmus MC’ers hebben nu een dubbele aanstelling bij het Erasmus MC en de TU Delft.

 

Prof. dr. Natasja de Groot

 

Medical Delta is een interdisciplinaire samenwerking van meer dan 280 wetenschappers van Erasmus Universiteit, Erasmus MC, TU Delft, LUMC, Universiteit Leiden en hogescholen die samen met bedrijven en overheden aan technologische oplossingen voor de zorg werken. Dit doet Medical Delta met dertien interdisciplinaire wetenschappelijke programma’s en met praktijkgerichte field- en living labs. Medical Delta vormt hiermee de spil van het Health & Technology ecosysteem in Zuid-Holland en daarbuiten.

 

 

 

 

Duurzame zorg

Het doel van Medical Delta is te komen tot technologische oplossingen voor een duurzame zorg. Dit doet Medical Delta onder andere met interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek en praktijkgerichte field- en living labs. Daarmee helpt het de zorg te verbeteren en deze toegankelijk en betaalbaar te houden; een noodzaak gezien de toenemende zorgvraag.

 

Samenwerking

Prof. dr. Ton van der Steen, voorzitter van Medical Delta, benadrukt daarbij het belang van een goede samenwerking tussen ingenieurs, clinici en gezondheidsexperts. “Dat is cruciaal. Alleen dan sluiten technologische innovaties aan bij de behoefte in de zorgpraktijk. Deze negen hoogleraren blinken daarin uit, daarom zijn ze benoemd tot Medical Delta hoogleraar.”

 

Prof. dr. Ton van der Steen

 

Het is de derde keer dat er Medical Delta hoogleraren zijn aangesteld. De negen nieuwe hoogleraren sluiten zich aan bij de dertien actieve Medical Delta hoogleraren die in voorgaande jaren door de academische instellingen zijn benoemd.

De nieuwe Medical Delta hoogleraren stellen zichzelf en hun onderzoek voor in een korte video. Deze is hier te bekijken.

 

 

De andere nieuwe Medical Delta hoogleraren zijn:

 

Prof. dr. Andrea Evers (Universiteit Leiden, TU Delft, Erasmus Universiteit) – onderzoek naar e-Health toepassingen ter bevordering van volksgezondheid (onderdeel van Medical Delta eHealth & selfmanagement for a healthy society)

 

Prof. dr. ir. Jaap Harlaar (TU Delft, Erasmus MC, LUMC) – onderzoek naar biomechanica van het bewegen en precisiediagnostiek bij artrose (onderdeel van Medical Delta: Improving Mobility with Technology)

 

Prof. dr. ir. Wouter Serdijn (TU Delft, Erasmus MC) – onderzoek naar gebruik van bio-elektronica in medisch onderzoek (onderdeel van Medical Delta Cardiac Arrhythmia Lab en Medical Neurodelta)

 

Prof. dr. Marco van Vulpen (LUMC, TU Delft en Erasmus MC) – onderzoek naar protonentherapie voor bestraling kankercellen (onderdeel van HollandPTC Medical Delta program on HTA value proposition)

 

Prof. dr. ir. Marcel Reinders (TU Delft, LUMC) – onderzoek naar gebruik van computeralgoritmen voor de analyse van moleculaire data (onderdeel van Medical NeuroDelta: Ambulant Neuromonitoring for Prevention and Treatment of Brain Disease en METABODELTA: Metabolomics for clinical advances in the Medical Delta

 

Prof. dr. Andrew Webb (LUMC, TU Delft) – onderzoek gericht op het breder beschikbaar maken van medische beeldvorming (onderdeel van Medical Delta Diagnostics 3.0: Dementia and stroke)

Lees ook