Online college

Mens versus Machine

‘Anything you can do, AI can do better’. Hoe krachtig is kunstmatige intelligentie, artificial intelligence (AI)? Kan het de dokter vervangen? Worden we straks door robots geopereerd?

Deel
0 likes
Leestijd 1 min

Is de machine krachtiger dan de mens? Of is de mens beter af mét de machine? In deze Engelstalige video vertellen prof. dr. Wiro Niessen en dr. Harro Seelaar over de ontwikkelingen in hun vakgebied.

AI dringt steeds meer ons dagelijks leven binnen. Zelfrijdende auto’s, spraakherkenning op je telefoon, gezichtsherkenning bij een paspoortcontrole, gepersonaliseerde reclames … In de gezondheidszorg en de wetenschap is AI niet meer weg te denken. Is dat bedreigend of juist niet?

Olifant of huis?

In 2012 kwam een doorbraak met de ontwikkeling van een algoritme waarmee objecten in een foto van elkaar konden worden onderscheiden. Het algoritme kon bijvoorbeeld aangeven of op een afbeelding een olifant stond of een huis. En het had die vaardigheid ontwikkeld door nauwkeurig naar duizenden en duizenden afbeeldingen van huizen en olifanten te ‘kijken’. De uitdaging waar wetenschappers zich nu op richten: kunnen we dergelijke algoritmen gebruiken binnen de gezondheidszorg? Kunnen we AI inzetten om uit MRI- of CT-scans informatie te destilleren die ons vertelt wat een patiënt mankeert, of dat een bepaalde therapie aanslaat?

Wiro Niessen is hoogleraar biomedische beeldanalyse bij het Erasmus MC en de TU Delft. Harro Seelaar is neuroloog bij de afdeling Neurologie en Alzheimer Center Erasmus MC.

Meer info over het Academic Center for Alzheimer.

Lees ook