Podcast

Kinderhartchirurg: ‘Wij vinden ons werk normaal, maar dat is het helemaal niet’

Toen kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen van het Kinderthoraxcentrum van het Erasmus MC Sophia zichzelf en zijn team terugzag op televisie realiseerde hij zich pas de volle impact van hun werk. ‘Toen kwam het wel even binnen: wat wij doen is misschien niet zo normaal.’

Deel
0 likes
Leestijd 2 min
Wouter-van-Leeuwen

Dat vertelt Wouter van Leeuwen in de podcast ‘Hartje Rotterdam’ van het Erasmus MC. Hij is een van de ongeveer 14 kinderhartchirurgen van Nederland. Extra bijzonder aan zijn werk in het Erasmus MC Sophia is dat dat de enige plek is waar harttransplantaties bij kinderen worden gedaan.

Emotie bij ouders en kind

Het televisieprogramma  ‘De 100: wachten op een donor‘ volgde de 12-jarige Wende bij dat traject. ‘Tijdens de uitzending keek ik als het ware door de ogen van de ouders en de patiënt. Toen kwam het wel even binnen: we doen met elkaar wel heel gave en bijzondere dingen’, vertelt Van Leeuwen.

Iets waar hij niet iedere dag bij stilstaat. ‘Natuurlijk voel en zie ik de emotie bij ouders en het kind als ik het goede nieuws kom brengen over het donorhart. Maar op de achtergrond gebeurt er veel meer, met een sociaal netwerk thuis en broertjes en zusje en bezoeken aan het ziekenhuis. Daar ben ik op dat moment niet mee bezig. Als team zijn we alleen bezig met die operatie, dat hele kleine stukje. Door dat televisieprogramma kwam het binnen. Voor ons is het gewoon ons werk. Wij vinden dit allemaal normaal, maar het is misschien niet zo normaal.’

Hartje Rotterdam

Beluister het hele gesprek met kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen via Spotify, Apple Podcast, Spreaker of Google Podcasts. Deze podcast is onderdeel van de serie ‘Hartje Rotterdam’, over het Kinderthoraxcentrum van het Erasmus MC Sophia.

De uitzending over de 12-jarige Wende terugkijken kan via NPO Start.

Lees ook