Erasmus MC

Janneke van der Woude wint Corrie Hermannprijs

De Corrie Hermannprijs gaat dit jaar ‘zeer terecht’, aldus de jury, naar MDL-arts prof. Janneke van der Woude.     Initiatief De prijs is een initiatief van vnVa, de vereniging voor vrouwelijke artsen, en bestemd voor ‘pioniers op hun werkterrein’ en ‘emancipators’. De uitreiking vindt 18 maart plaats.   Darmziekten Van der Woude, die co-auteur is van meer dan […]

Deel
0 likes
Leestijd 2 min

De Corrie Hermannprijs gaat dit jaar ‘zeer terecht’, aldus de jury, naar MDL-arts prof. Janneke van der Woude.

 

 

Initiatief
De prijs is een initiatief van vnVa, de vereniging voor vrouwelijke artsen, en bestemd voor ‘pioniers op hun werkterrein’ en ‘emancipators’. De uitreiking vindt 18 maart plaats.

 

Darmziekten
Van der Woude, die co-auteur is van meer dan honderd vakpublicaties, heeft zich als MDL-arts toegelegd op inflammatoire darmziekten. Daaronder vallen IBD (inflammatory bowel disease), de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Op het nog weinig onderzochte terrein van zwangerschap en IBD leverde zij een belangrijke bijdrage aan het optimaliseren van de zorg voor vrouwelijke patiënten, schrijft de jury.

 

Trials
Uit de beoordeling: “Zij wordt internationaal als expert op haar gebied beschouwd. (…) Haar onderzoeksprojecten richten zich op nieuwe behandelmogelijkheden, kwaliteit van leven en de opsporing van aan colitis gerelateerde kanker. Daarnaast lopen er momenteel acht klinische trials voor het behandelen van IBD. Twaalf van dergelijke onderzoeken heeft zij de afgelopen jaren voltooid.”

 

Europa
Onlangs toonde Van der Woude een duidelijk sekseverschil aan bij de werking van het medicijn adalimumab (merknaam Humira). Deze ontdekking sluit aan bij haar bestuurlijke inzet voor een comité van de Europese vakvereniging ECCO.


Toegewijd

Voor genderdiversity was ze ambassadeur in het Erasmus MC. “Bovenal is zij een toegewijde arts voor haar patiënten”, staat toegevoegd. Van der Woude volgt dr. Jeanine Roeters van Lennep op, die de landelijke prijs in 2015 won. In 2016 is de prijs niet uitgereikt.

Lees ook