In het bioimaging consortium werken alle Nederlandse UMC’s, universiteiten en een aantal kennisinstituten samen om de microscopie in Nederland naar een nog hoger niveau tillen. De samenwerkingspartners zullen onderling gegevens uitwisselen en gezamenlijk nieuwe microscopen installeren en nieuwe technologieën ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld artificiële intelligentie (AI) om microscopen automatisch aan te sturen.
De revolutionaire ontwikkelingen in de microscopie maken het mogelijk om processen in levende cellen, organoïdes en kleine diermodellen te begrijpen en bij te sturen. NL-BioImaging-AM gaat geavanceerde technieken en toepassingen voor de microscopie ontwikkelen en integreren. Hierdoor wordt het mogelijk om revolutionaire inzichten in de bouwstenen van het leven te verkrijgen, wetenschappelijke doorbraken te behalen en geavanceerde toepassingen in de maatschappij te realiseren om levensbedreigende ziektes te voorkomen of te genezen.
Houtsmuller: ‘Met de financiering gaan we zorgen voor een nationale, volledig geïntegreerde, geavanceerde microscopie-infrastructuur met het uiteindelijke doel het functioneren én disfunctioneren van onze lichaamscellen beter te begrijpen en zo ziektes beter te kunnen bestrijden.’