Sarcoïdose is een ziekte waarbij in alle organen ontstekingen kunnen ontstaan. Bij 90% van de mensen met sarcoïdose zijn de longen aangedaan. De standaard eerste behandeling van longsarcoïdose bestaat uit prednison, maar dit geeft vaak veel bijwerkingen. Methotrexaat zou een alternatieve behandeling kunnen vormen voor prednison, met minder bijwerkingen.
Wijssenbeek gaat samen met collega’s Mirjam Kool, Karen Moor en collega’s uit het st Antonius Ziekenhuis en het UMCU in een gerandomiseerde studie onderzoeken of methotrexaat net zo goed werkt als prednison voor de behandeling van longsarcoïdose, maar met minder bijwerkingen. Veertien ziekenhuizen verspreid over Nederland werken mee aan deze studie.
Samenwerking met patiënten is erg belangrijk in dit onderzoek. Samen met patiënten is een thuismonitoringssysteem ontwikkeld, waarmee mensen thuis zelf longfuncties kunnen meten en gegevens bijhouden, waardoor zij actief betrokken zijn bij het optimaliseren van de therapie en bij dataverzameling voor de studie.
Een ander belangrijk onderdeel van het project is translationeel onderzoek naar (immunologische) biomarkers voor het voorspellen van therapierespons en ziekteprogressie. Hiermee hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in de onderliggende mechanismen van het ontstaan van sarcoïdose en nieuwe therapeutische targets te identificeren.
Het uiteindelijk doel is een wetenschappelijk onderbouwde behandeling op maat die de uitkomsten en kwaliteit van leven voor mensen met longsarcoïdose verbetert.