EndObesity

Erasmus MC wil obesitas Europa uitleiden

Het Erasmus MC leidt een nieuw Europees consortium met de ambitie om overgewicht al vanaf de start van het leven te voorkomen. Consortiumleider Romy Gaillard: ‘Het is heel makkelijk om te zeggen dat je je leefstijl moet aanpassen, maar zo werkt het niet.’

Deel
1 likes
Leestijd 4 min
plaatje van wereldbol met meetlint

EndObesity, zoals de onderzoekers het nieuwe consortium noemen, richt zich op de ontwikkeling van nieuwe strategieën om obesitas en overgewicht op de kinderleeftijd te voorkomen. In eerste instantie door het verbeteren van verschillende leefstijlfactoren van aanstaande ouders en hun kind. Er is aandacht voor leefstijl vanaf de periode vóór conceptie tot de kinderen jong volwassen zijn.

Romy Gaillard, onderzoeker en arts in opleiding Kindergeneeskunde die het consortium gaat leiden, vertelt: ‘We richten ons op drie kritieke perioden in het vroege leven: De leefstijl van de ouders vóór de zwangerschap, de gezondheid en leefstijl van de moeder tijdens de zwangerschap en die van jonge kinderen.’

Eyeopener

Eén van de eyeopeners die leidde tot dit project was een grote studie van Gaillard. Daaruit bleek dat het gewicht van de moeder bij aanvang van de zwangerschap een belangrijke voorspeller is voor de gezondheid van kinderen later in het leven.

‘Dus, als je je wilt gaan richten op het voorkomen van obesitas bij kinderen, dan moeten we ons in eerste plaats richten tot ouders en stellen met een kinderwens’, legt Gaillard uit.

Maar hoe bereik je die stellen en hoe zorg je ervoor dat zij gezonder gaan en blijven leven? ‘We weten dat bepaalde factoren een grote invloed hebben op de ontwikkeling van obesitas bij kinderen, zoals een lager opleidingsniveau en ouders met obesitas. Maar binnen die groepen is het niet zo dat alle kinderen met obesitas kampen. De vraag is dus: wie heeft er een hoger risico op obesitas?’

Voorspelmodel

Daarom wil Gaillard, om te beginnen, een voorspelmodel ontwikkelen. Dat model moet al voor aanvang van de zwangerschap op basis van kenmerken van moeder en vader en omgevingsfactoren voorspellen welke gezinnen een hoger risico hebben op het krijgen van kinderen met obesitas. Voor de ontwikkeling hiervan wordt onder andere gebruik gemaakt van data van observationele studies zoals Generation R.

Vervolgens willen Gaillard en haar collega’s bekijken welke methoden effectief zijn om obesitas te voorkomen. Hiervoor worden interventiestudies uit deelnemende Europese landen gebruikt met gegevens vanaf de periode van vóór de conceptie tot en met de 18-jarige leeftijd. Gaillard: ‘Een voorbeeld hiervan is een Franse studie die wordt opgezet naar het effect van de samenstelling van flesvoeding op het ontstaan van obesitas later in het leven.’ Ook willen de onderzoekers weten welke gezinnen baat hebben bij persoonlijk advies en hoe je hen het beste kunt bereiken.

Kinderwens

De meeste mensen kennen de algemene adviezen wel. Niet roken, foliumzuur slikken als je zwanger wilt worden. We willen binnen Generation R Next een deel van aanstaande ouders met een kinderwens binnen een nieuwe interventiestudie aanvullende adviezen gaan geven over gezonde voeding, zoals voldoende vetzuren, minder suikerrijke producten, lichamelijk activiteit en omgang met stress om de kans op een gezonde zwangerschap te verhogen.

‘Waar hebben ouders behoefte aan, en maken mensen echt andere keuzes als we hen hebben bereikt met onze boodschap over een gezonde leefstijl?’

Doordat in het consortium verschillende Europese partners samenwerken, kan het vraagstuk obesitas vanuit verschillende invalshoeken worden bekeken. Zo buigen wetenschappers in samenwerking met ouder-kindorganisaties zich over de vraag hoe je zo’n boodschap het beste kunt overbrengen.

Gaillard: ‘Het is heel makkelijk om te zeggen dat je je leefstijl moet aanpassen, maar zo werkt het niet. Er zijn zoveel factoren van invloed.’ Zo zullen Franse partners een interventiestudie verrichten specifiek gericht op het bereiken van kwetsbare gezinnen, mensen die de taal niet spreken en niet in staat zijn om gezonde producten te kopen.

Strategieën

‘We willen zicht krijgen op strategieën die effectief zijn om obesitas te voorkomen of die de kans op obesitas reduceren. Daarna zullen we evalueren hoe deze verschillende strategieën worden ontvangen door de doelgroep. Waar hebben ouders behoefte aan, en maken mensen echt andere keuzes als we hen hebben bereikt met onze boodschap over een gezonde leefstijl?’ Die inzichten hopen de onderzoekers te krijgen door intensief samen te werken met verschillende stakeholders vanuit de gezondheidszorg, ouder-kind verenigingen, onderwijs en industrie.

Het toegekende project van 1.4 miljoen euro wordt gefinancierd door Europese programma Joint Programming Initiative a Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL) en nationale financieringsorganisaties waaronder ZonMw.

Het consortium bestaat uit 8 Europese partners uit Nederland, Duitsland, Ierland, Frankrijk en Spanje en verschillende internationale ouder-kindorganisaties. De groep zal 3 jaar samenwerken en start op 1 april 2021.

Vlag EU

Partners

Betrokken partners zijn: Erasmus MC, Sarphati Amsterdam, University College Dublin, Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, INSERM, Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) München, Healthy Start – Young Family Network, European Foundation for the Care of Newborn Infants.

Vragen? Mail naar:
End.obesity@erasmusmc.nl

Lees ook