Erasmus MC

Ammodo Science Award voor onderzoeksgroep Guardians and Caretakers of the Genome

Ammodo Science Award voor onderzoeksgroep Guardians and Caretakers of the Genome   Deze onderzoeksgroep focust zich al jaren op de vraag hoe cellen in het lichaam DNA repareren. Hun onderzoek leidde tot vele baanbrekende ontdekkingen. Zo ontdekte het team onder meer dat een haperend DNA-reparatiesysteem niet alleen kan leiden tot mutaties en kanker, maar ook […]

Deel
0 likes
Leestijd 1 min

Ammodo Science Award voor onderzoeksgroep Guardians and Caretakers of the Genome

 

Deze onderzoeksgroep focust zich al jaren op de vraag hoe cellen in het lichaam DNA repareren. Hun onderzoek leidde tot vele baanbrekende ontdekkingen. Zo ontdekte het team onder meer dat een haperend DNA-reparatiesysteem niet alleen kan leiden tot mutaties en kanker, maar ook tot versnelde veroudering. Nu wacht echter een nieuwe, ambitieuze stap: onderzoeken hoe uit de ogenschijnlijke chaos van toevallige interacties tussen moleculen toch geordende DNA-herstelprocessen kunnen ontstaan. Bijzonder is dat dit team weliswaar fundamenteel onderzoek doet, maar dat hun ontdekkingen op de langere termijn niet alleen de wetenschap, maar ook de geneeskunde vooruit kunnen helpen.

Erkenning

Roland Kanaar, hoofd afdeling Moleculaire Genetica: “Het Erasmus MC heeft laten zien vertrouwen te hebben in onvoorspelbaar, uit nieuwsgierigheid gedreven fundamenteel onderzoek, in ons geval naar hoe DNA-reparatie werkt. Deze prijs is een mooie erkenning dat dit breder wordt gedragen en is een waardering voor ons werk als team. Daarbij is het extra mooi dat onze fundamentele ontdekkingen de weg kunnen wijzen naar een betere bestrijding van verouderingsziektes en kanker.”

Onderzoeksgroep

Op de foto v.l.n.r.: Claire Wyman, Jurgen Marteijn, Wim Vermeulen, Arnab Ray Chaudhuri, Joyce Lebbink, Roland Kanaar, Jan Hoeijmakers en Miao-Ping Chien Meer weten over dit onderzoek en de medewerkers van de onderzoeksgroep? Kijk op https://ammodo-science-award.org/groundbreaking/winnaars.

Over Ammodo

Ammodo initieert met deze Award de eerste Nederlandse wetenschapsprijs voor groepen die baanbrekend onderzoek doen. Baanbrekende resultaten zijn doorgaans een product van goed teamwork. En toch blijven veel gezichten onzichtbaar, omdat het huidige prijzenlandschap vaak vooral is gericht op individuen en boegbeelden. Ammodo wil daar verandering in brengen en initieert daarom de eerste wetenschapsprijs voor groepen die baanbrekend onderzoek doen.

Lees ook