Publiekslezing

Terugkijken: Lof der Geneeskunst over jongeren

Op vrijdag 7 oktober vond de jaarlijkse gratis publiekslezing van het Erasmus MC plaats in de Doelen. Drie toponderzoekers spraken op Lof der Geneeskunst over de jonge generatie en hoe we hen de beste kansen kunnen bieden.

Deel
1 likes
Leestijd 7 min
ERA220103_Lof der geneeskunst_2022__V3A9517

‘Tussen droom en druk: Zorgen voor de jonge generatie.’ Dat was het thema van Lof der Geneeskunst 2022. Hoogleraren Vincent Jaddoe, Manon Hillegers en Eveline Crone vertelde er meer over. Als je Lof der Geneeskunst dit jaar gemist hebt, kun je het hier terugkijken. Tussen de lezingen door traden muziek-, circus-, en dansstudenten van Codarts op. RvB vice-voorzitter Joke Boonstra opende de middag en RvB voorzitter en decaan Stefan Sleijfer sloot af met de uitreiking van de Erasmus MC fellowships. Lees meer over de sprekers en bekijk de foto’s van Lof der Geneeskunst 2022 hieronder. Wil je er volgend jaar bij zijn? Zet Lof der Geneeskunst dan alvast in je agena op vrijdag 6 oktober 2023.

De eerste 1.000 dagen

Vincent Jaddoe vertelde hoe cruciaal de eerste 1.000 dagen zijn voor de gezondheid en het welzijn in het verdere leven. Door het bevolkingsonderzoek van Generation R, dat inmiddels al 20 jaar loopt, kan Jaddoe conclusies trekken over risicofactoren bij opgroeiende kinderen. Daarbij spelen de sociale achtergrond, gezondheid en leefstijl van de verzorgers een grote rol.

Vincent Jaddoe

Veerkracht onder jongeren

Manon Hillegers besprak haar onderzoek over mentale problemen bij jongeren aan de hand van zeven vragen. Vragen als: Wie loopt er nou eigenlijk risico op mentale problemen? En hoe gaan we hen leiden naar de juiste zorg? Ze vertelde hoe je met e-Health jongeren weerbaarder kunt maken tegen mentale problemen. Zo ontwikkelde zij de Grow It!-app, waarmee jongeren kunnen bijhouden hoe ze zich voelen en dagelijkse challenges krijgen.

Manon Hillegers

Jongeren een stem geven in maatschappelijk debat

Eveline Crone vertelde over de overgang van de kindertijd naar de volwassenheid. In deze periode blijkt er een groot verschil te ontstaan in de behoefte die jongeren hebben om hun stem te laten horen en de kansen die ze hiervoor krijgen. Crone onderzoekt met haar SYNC lab hoe jongeren denken over de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd, zoals klimaatverandering en groeiende kansenongelijkheid, en zoekt naar manieren om de stem van jongeren mee te laten nemen in beleid.

Eveline Crone

 

Optreden door studenten van Codarts, geregisseerd door Jianhui Wang.

Trio Tête-bêche

Lees ook