Datagedreven zorg

Directeur Curatieve Zorg VWS opent Datahub in Erasmus MC

In het Erasmus MC is een Datahub geopend: een ruimte waar collega’s welkom zijn om zich te laten inspireren en te brainstormen over de toepassing van data in het ziekenhuis. Het doel van de Datahub is om datagedreven zorg schaalbaar en klinisch toepasbaar te maken, met behoud van de menselijke maat.

Deel
15 likes
Leestijd 1 min

Kenmerkend voor de Datahub is het real time-element. Middels de Datahub kunnen data continu worden ingezet voor het verminderen van de registratielast, het oplossen van personeelstekorten en voor het verbeteren van de patiëntenzorg.

Decaan Stefan Sleijfer van het Erasmus MC is enthousiast. ‘Ik vind de Datahub geweldig. Dit is de plek waar de techniek, zorgvrager en hopelijk ook sociaal-wetenschappelijke patiëntgerelateerde vragen efficiëntie gaan krijgen in de gezondheidszorg. Dit is convergentie.’ Sleijfer opende de Datahub samen met Ronnie van Diemen, directeur Curatieve Zorg van het ministerie van VWS, op 27 januari 2022.

Algoritmes

Internist-intensivist Michel van Genderen is een van de initiatiefnemers. ‘Slimme algoritmes zijn overal in ons dagelijks leven, denk maar aan de Albert Heijn-app, zoekresultaten in Google en navigatiesystemen. Vanuit dat oogpunt is het confronterend dat slechts een handvol datagedreven oplossingen wordt geïmplementeerd in de zorg.’

Volgens Van Genderen heeft de coronacrisis duidelijk gemaakt dat data essentieel zijn voor het zorgproces. ‘Door de crisis hebben we gezamenlijk versneld een datafundament kunnen bouwen, waardoor we nog beter inzicht kregen in ziektebeelden en processen. Zo zijn we in staat om slimme algoritmes, artificial intelligence, continu te laten draaien.

Stoplicht

Nu willen de initiatiefnemers doorpakken. ‘Zo willen we meer data aan elkaar koppelen en naar het bed van de patiënt brengen. Denk bijvoorbeeld aan een stoplichtsysteem dat bijhoudt of een patiënt stabiel is of acute zorg nodig heeft’, legt Van Genderen uit.

Op de IC Volwassenen wordt gewerkt aan verdere implementatie van data in de kliniek. Van Genderen: ‘De IC 2.0 is het grootste project binnen de Datahub. Samen met de IC’s van het Sophia proberen we dit verder vorm te geven en uit te breiden.’

De Datahub is een samenwerking van de Intensive Care Volwassenen van het Erasmus MC, de Intensive Care van het Erasmus MC Sophia, de afdeling Anesthesiologie van het Erasmus MC, de IT-afdeling van het Erasmus MC, en de TU Delft.

Lees ook