Erasmus MC

Strijd tegen hoge bloeddruk

Ewout Hoorn (33), internist-nefroloog in opleiding, bestudeert de relatie tussen zout en hoge bloeddruk.

Deel
1 likes
Leestijd 3 min
zout
Beeld: Grand Foulard

Wat ga je onderzoeken?

“We weten dat er een relatie is tussen zout en een hoge bloeddruk, maar het is nog niet bekend waarom sommige mensen meer zout vasthouden dan andere. Mijn onderzoek richt zich op een specifiek zoutkanaal in de nieren. Bij sommige mensen is dit kanaal overactief en neemt het lichaam meer zout op, waardoor een hoge bloeddruk ontstaat. Ik wil weten hoe dit proces precies werkt en welke factoren ervoor zorgen dat het zoutkanaal overactief wordt.”

Beeld: Grand Foulard

Waarom is dit onderwerp zo belangrijk?

“De meest voorkomende ziekten in onze maatschappij zijn kanker en hart- en vaatziekten. We weten dat bij het ontstaan van hart- en vaatziekten een hoge bloeddruk een van de belangrijkste factoren is. Hoge bloeddruk kan leiden tot schade aan organen en bloedvaten, met een beroerte, hartaanval of nierschade als gevolg. Eén op de vier mensen in het Westen heeft een te hoge bloeddruk. Een groot gedeelte van deze mensen heeft een zoutgevoelige hoge bloeddruk. Dat betekent dat hoe meer zout ze eten, hoe hoger hun bloeddruk wordt.”

“Gespecialiseerde kanaaltjes in de nieren worden door het lichaam geïnformeerd over welke stoffen uitgescheiden of vastgehouden moeten worden. Bij de meeste mensen werkt dit systeem heel goed, maar bij sommige wordt meer zout opgenomen dan goed voor ze is. Ik richt me op één specifiek zoutkanaaltje waar we nog niet zoveel van weten, maar waarvan in de afgelopen jaren wel duidelijk is geworden dat het een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van hoge bloeddruk. Als dit kanaaltje overactief wordt, neemt het te veel zout op, wat weer leidt tot een hoge bloeddruk.”

“We gaan ervan uit dat zo’n overactief zoutkanaal in principe gezond is, maar overactief wordt als gevolg van bepaalde factoren in het lichaam. Een aanwijzing hiervoor is dat je niet met een te hoge bloeddruk wordt geboren, maar die ontwikkelt tijdens je leven. Hoge bloeddruk komt vooral veel voor bij mensen ouder dan vijftig of zestig jaar, dus er moeten factoren zijn tijdens het leven die het zoutkanaal overactief maken. Daar willen we meer van weten.”

‘Overactief zoutkanaaltje speelt grote rol’

“Hoge bloeddruk komt ook vaak voor bij patiënten die een niertransplantatie achter de rug hebben. Dat komt door de medicijnen die ze krijgen om een afweerreactie tegen het lichaamsvreemde orgaan te onderdrukken. Ook hier veroorzaken overactieve zoutkanaaltjes de hoge bloeddruk. Daar zijn wel medicijnen tegen, maar deze zijn nog nooit getest in deze groep mensen. En voor hen is een te hoge bloeddruk nog slechter, omdat hun transplantaat daardoor minder lang meegaat en ze eerder komen te overlijden. Binnen mijn onderzoek gaan we testen of medicijnen die specifiek het zoutkanaaltje remmen, ook bij deze patiënten werken.”

Wanneer zullen de patiënten voordeel hebben van jouw onderzoek?

“Dat is heel moeilijk te zeggen bij basaal onderzoek als dit. Je moet gedreven zijn door de onderzoeksvraag hoe werkt het?, waarbij je dan soms ineens ziet dat er een doorbraak is, waardoor alles veel sneller gaat en veel sneller consequenties heeft. Bij het onderzoek naar bloeddrukverlagers bij nierpatiënten kunnen we wel sneller resultaten verwachten. Als een van de twee te testen medicijnen beter werkt, kunnen deze patiënten snel voordeel hebben van het onderzoek.”

 

 

 

 

Lees ook