Corona

Multidisciplinaire nazorg-carrousel voor COVID-19 patiënten 

Ex-COVID-19 patiënten die in het Erasmus MC opgenomen zijn geweest, krijgen nazorg in een ‘post-COVID-19 carrousel’. 

0 likes
Leestijd 2 min

Foto: Phil Nijhuis

In één ochtend zien ze diverse specialisten, paramedici en onderzoekers, en ondergaan ze de nodige onderzoeken. Zowel patiënten als artsen zijn enthousiast over deze one stop shop-aanpak. Het Zilveren Kruis steunt dit project met een subsidie van 65.000 euro.

Doel van het project is om de nazorg voor deze specifieke groep patiënten zo vorm te geven dat de patiënt centraal staat en dat zorg op maat geleverd wordt. Naast de medisch inhoudelijke kant is er bijzondere aandacht voor de emotionele aspecten, van zowel patiënt als naasten.

Gezondheidsproblemen

Longarts Merel Hellemons: “Er is op dit moment nog geen wetenschappelijke literatuur beschikbaar over de optimale nazorg voor patiënten met COVID-19. Het is wel duidelijk dat er vele gezondheidsproblemen zullen overblijven, op het gebied van het fysieke, cognitieve en/of emotionele functioneren. De nazorg voor deze patiënten zal de medische disciplines overstijgen.”

Vóór het eerste bezoek vult de patiënt online een vragenlijst in met een speciaal voor deze doelgroep aangepaste EHealth-tool. Patiënten krijgen via e-mail een uitnodiging om diverse vragenlijsten op een app of via een website in te vullen, waarna ze gelijk terugkoppeling krijgen hoe het met ze gaat.

Ziektelast

Op basis van deze informatie wordt de ziektelast gemeten op lichamelijk en psychologisch gebied, en wordt beoordeeld of patiënten wel of niet intensieve nazorg nodig hebben. Na verloop van tijd worden deze vragenlijsten herhaald om het herstel te kunnen volgen.

In de nazorg-carrousel krijgt de patiënt op één ochtend medische onderzoeken, zoals bloed-, radiologie- en longfunctieonderzoek. Er zijn paramedische onderzoeken door bijvoorbeeld diëtist of fysiotherapeut, gecombineerd met een consult bij  de longarts en internist-infectioloog.

Virtual Reality

Alle patiënten die op de IC hebben gelegen, krijgen nazorg met behulp van virtual reality in studieverband aangeboden, om het risico op klachten van post-traumatische stress te verkleinen. In een later stadium volgt verdere IC-nazorg en zo nodig individuele begeleiding.

Tot slot wordt in een multidisciplinair overleg beoordeeld of en welke aanvullende zorg nodig is en kunnen patiënten zo nodig worden doorverwezen naar een specialist, zoals een klinisch geriater of een psycholoog.

De COVID-19 nazorg carrousel vind plaats op NG12 – een COVID – afdeling die nu leeg staat. Deze ruimte is zeer geschikt omdat er veel kamers bij elkaar tegelijkertijd beschikbaar zijn voor alle betrokkenen zorgverleners én een voldoende grote wachtruimte aanwezig is om afstand te houden.

Regionaal

Naast het Erasmus MC gaan ook de andere ziekenhuizen in de regio de EHealth-tool gebruiken voor het in kaart brengen van de ziektelast. Hiermee kan goede zorg geleverd worden, maar kan ook regionaal onderzoek gedaan worden. Ook in de andere ziekenhuizen in de regio wordt IC-nazorg met behulp van virtual reality in studieverband aangeboden.  “Dit nazorg concept kan in de toekomst ook ingezet worden voor nazorg voor andere aandoeningen, zoals na IC-opname voor een andere oorzaak dan COVID-19.”

Patiënten krijgen tenslotte ook de mogelijkheid om aan één of meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar COVID-19 mee te doen.

Lees ook