Virtuele biopsie

Vici-beurs voor radioloog Marion Smits

Prof. dr. Marion Smits, radioloog, ontvangt een Vici beurs van ZonMw voor haar onderzoek naar virtuele biopsie van hersentumoren. Hiermee kan zij in de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en haar eigen onderzoeksgroep verder uitbouwen.

Deel
10 likes
Leestijd 2 min
marion-smits2

Om een goede diagnose van een hersentumor te krijgen – en daar de optimale behandeling voor te bepalen – moet er momenteel weefsel uit de tumor worden gesneden: een operatief biopt. De patiënt moet daarvoor dus een operatie ondergaan.

Marion Smits van de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde van het Erasmus MC, zoekt naar methoden om deze weefseldiagnose net zo goed te kunnen stellen met MRI-scans. ‘Wij willen kunstmatige intelligentie inzetten om zeer geavanceerde MRI-beelden te analyseren. Dat zou operaties schelen en de patiënt ten goede komen.’ Smits is tevens Medical Delta hoogleraar Neuroradiologie.

Onwerkelijk

Smits is erg verheugd over de toekenning van de beurs, die 1,5 miljoen euro bedraagt: ‘Ik heb de mail honderd keer gelezen en durf het nog steeds niet te geloven. Zo onwerkelijk.’

Het onderzoeksproject sluit aan op het wetenschappelijke programma Medical Delta Cancer Diagnostics 3.0: Big Data Science of in & ex vivo Imaging waarvan Smits een van de Scientific Leaders is. In dit programma werken onderzoekers van Erasmus MC samen met TU Delft, LUMC en De Haagse Hogeschool; in het gehonoreerde onderzoeksproject sluiten Radboudumc, Amsterdam UMC, UCL London en het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York aan. Ook de patiëntenorganisatie Hersenletsel is aangesloten.

NWO-Talentprogramma

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers. Smits is één van de 34 vooraanstaande wetenschappers die deze ronde een Vici ontvangen.

De Vici-financiering maakt samen met de Veni- en Vidi-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. Vici is gericht op senior-onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen. Ze hebben daarbij jonge onderzoekers begeleid. Onderzoekers die een Vici-subsidie krijgen toegekend, bouwen hun onderzoeksgroep verder uit, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie, als ze die nog niet zouden hebben. ZonMw voert het NWO Talentprogramma uit voor het domein Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen.

Lees ook