Minder straling

Nieuwe 3D-skeletscan in Erasmus MC Sophia

Op de afdeling orthopedie in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis wordt sinds kort een nieuw röntgenapparaat gebruikt voor 3D-analyses van het skelet. De stralingsdosis is beduidend lager dan bij de klassieke röntgenopnamen. Zeker bij kinderen met een aangeboren afwijking of een groeiafwijking aan de wervelkolom die vaak een scan moeten laten maken, is dat een belangrijk voordeel.

Deel
2 likes
Leestijd 2 min
13013_2018_156_Fig2_HTML

Het toestel, de EOS, kan worden ingezet bij afwijkingen van de wervelkolom en van de onderste ledematen, zowel bij kinderen als volwassenen. De patiënt staat in een cabine waarin gelijktijdig twee loodrecht op elkaar staande röntgenopnamen worden gemaakt. De EOS maakt het mogelijk om afstanden en hoeken tussen anatomische structuren in 3D te meten, op een accuratere manier dan met de 2D-informatie van klassieke röntgenopnamen.

Omdat er een nieuw type detector wordt gebruikt en dankzij andere technische innovaties ligt de stralingsdosis beduidend lager dan bij normale röntgenopnamen. Dat maakt de toepassing interessant als er regelmatig radiologische controles nodig zijn voor diagnose en therapieplanning. Dat is bijvoorbeeld het geval bij wervelkolomafwijkingen, waarbij de kinderen tijdens de groei nauwgezet worden opgevolgd, zoals scoliose.

Straling

Dr. Tom Piscaer, orthopedisch chirurg in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis, is enthousiast over de EOS. ‘Deze vorm van beeldvorming is minder belastend voor de patiënt. Er is minder straling nodig, terwijl het resultaat van de scan van het skelet, de chirurg veel meer informatie geeft. Bij de voorbereiding van een operatie is goede beeldvorming heel belangrijk. Zeker bij patiëntjes die we vanwege bijvoorbeeld scoliose vaak op de foto moeten hebben, is de lage straling een heel groot voordeel.’

Bij het voorbereiden van een operatie kun je veel preciezer zien in welk vlak de afwijking zit

Dr. Hanneke van West, wervelkolomorthopeed: ‘De eerste ervaringen zijn absoluut positief, de kwaliteit is goed en je kunt heel goed hoeken meten. Het grote voordeel van de EOS is dat je met een beperkte hoeveelheid straling hoge kwaliteit plaatjes krijgt. Door het gebruik van twee röntgenbuizen  krijg je op hetzelfde moment een zijwaarts en een voor-achterwaarts plaatje die je aan elkaar kunt linken om 3D-reconstructies mee te maken. Omdat scoliose een driedimensionale afwijking is, heeft dat veel voordelen. Bij het voorbereiden van een operatie kun je veel preciezer zien in welk vlak de afwijking zit en hoeveel rotatie er in de wervels zit. Daarnaast kun je met de microdose-optie met, bij wijze van spreken, omgevingsstraling plaatjes maken. Wij zien kinderen met scoliose vaak te laat, met grote bochten, waardoor we moeten opereren. Met een screeningsonderzoek wil ik onderzoeken of het operaties spaart als we die kinderen eerder zien. Het is natuurlijk fantastisch om dan foto’s met microdose te kunnen maken.’

Meer informatie in dit wetenschappelijke artikel (in het Engels).

Lees ook