Om dat te ontdekken gaat hij met een innovatieve echo scans maken van 400 achillespezen waar nog nooit iets mee aan de hand is geweest. De mensen die hij gaat echoën, mogen van divers pluimage zijn: man, vrouw, oud, jong, dik, dun en van alle nationaliteiten, geaardheden, genderidentiteiten, én werkzaam in alle uithoeken van het Erasmus MC. De belangrijkste voorwaarde: je mag écht nooit klachten hebben gehad aan de achillespees.
Sleeswijk Visser doet de studie samen met sportarts Robert-Jan de Vos. Uiteindelijk doel van hun studie is om vast te stellen hoe de gezonde achillespees eruit ziet: hoe lang is-ie, hoe dik en hoe ziet de structuur van de pees eruit? Zijn er bijvoorbeeld verschillen tussen de achillespezen van een man van middelbare leeftijd, en van een vrouw van rond de 30? En zijn er verschillen te zien tussen de achillespezen van mensen met een zittend beroep en mensen die veel lopen en/of sporten?
Kuitspier
Om dit allemaal goed te kunnen bestuderen, wordt ook de kuitspierkracht van alle deelnemers gemeten. Zo zal worden onderzocht wat als een normale, gemiddelde kuitkracht kan worden beschouwd en of er een mogelijk verband is tussen kuitspierkracht en achillespeesstructuur.
Voor de studie vullen deelnemers een vragenlijst in (5 minuten werk) en komen ze langs in de onderzoekskamer van Sleeswijk Visser in het Erasmus MC. Die maakt een echo van beide achillespezen. Daarna doen deelnemers een paar oefeningen waarmee de kuitspierkracht wordt gemeten. Al met al neemt het onderzoek 20 tot 25 minuten tijd in beslag.
Blessure
Een peesaandoening (tendinopathie) is een letterlijke achilleshiel voor patiënten en zorgverleners. Vooral hardlopers hebben er vaak last van. ‘Ongeveer de helft van de hardlopers krijgt ooit last van zijn achillespees. Meestal is overbelasting de oorzaak, al is dit niet de enige risicofactor. Ongeveer een derde van de patiënten die last krijgen is inactief. Daar zijn andere factoren in het spel’, zegt Sleeswijk Visser. ‘Zo’n blessure kan hardnekkig zijn. Zeker als de juiste behandeling uitblijft, of als er geen of de verkeerde oefeningen worden gedaan. Dan kan zo’n blessure wel 10 jaar last geven.’
Inzicht
Waarom de blessure in sommige gevallen zo hardnekkig kan zijn, is niet duidelijk. Ook is nog niet bekend welke specifieke parameters (bijv. leeftijd of geslacht) invloed hebben op de structuur van de achillespees. Meer inzicht in en begrip van de achillespees komt daarom als geroepen. De REVEAL-studie moet een bijdrage gaan leveren aan dat inzicht. ‘We doen de studie samen met de universiteiten van Glasgow en Leicester. Daar gaan ze nog 400 mensen scannen. Zo hopen we een goed beeld te krijgen van hoe de normale achillespees eruit ziet.’
Tool
Ultieme doel van de Sleeswijk Visser en De Vos is om een openbare tool te creëren. Sport- en revalidatieartsen, fysiotherapeuten en andere artsen voor het bewegingsapparaat kunnen daarin kenmerken van hun patiënt invoeren, waarna de tool de geschatte normale waarden voor de achillespees opsomt. ‘Wereldwijd zal dit zorgverleners helpen bij het beter diagnosticeren van peesaandoeningen en zo de behandeling optimaliseren.’
Meedoen?
Meedoen aan deze studie? Kijk voor meer informatie op de site van de studie, of stuur een mail naar: t.sleeswijkvisser@erasmusmc.nl
Wie al last heeft van zijn achillespees mag niet meedoen aan de studie maar kan voor de juiste aanpak van de blessure wel kijken op de site van Sportzorg voor filmpjes met goede oefeningen.
Ben je als zorgverlener geïnteresseerd in wat volgens de huidige maatstaven de beste behandeling is voor patiënten met achilles tendinopathie? Bekijk de meest recente richtlijn met alle relevante informatie.