Elektronen

Ruim 1 miljoen euro voor nieuwe vorm van bestraling

Het in kaart brengen en optimaliseren van een mogelijke nieuwe vorm van bestraling door elektronen met een zeer hoge energie. Daarop richt een team van het Erasmus MC Kanker Instituut, de TU Delft en het Lausanne University Hospital zich in een nieuw project. Het team kan van start dankzij de toekenning van ruim 1 miljoen euro uit het Open Technologieprogramma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) .

Deel
20 likes
Leestijd 2 min
Elektronen-bestraling-vergelijking
Conventionele fotonenbestraling (rechts) vergeleken met bestraling met elektronen met zeer hoge energie (VHEE, links) bij een gesimuleerde prostaatkankerpatiënt. De tumor krijgt een hoge dosis straling (rood), maar ook het rectum, de blaas en heupkop krijgen een – weliswaar lagere – dosis (blauw). Bij bestraling met elektronen is die dosis lager en ligt de hoge dosis dichter tegen de tumor aan dan bij fotonenbestraling.

Het team gaat onderzoeken op welke manier bestraling door elektronen met zeer hoge energie (Very High Energy Electrons, VHEE) het best gebruikt kan worden, voor welke tumorgroepen deze het meest effectief is en welke technische eisen er aan de nog te bouwen bestralingsapparaten zitten. De onderzoeksleiders zijn dr. ir. Sebastiaan Breedveld van het Erasmus MC Kanker Instituut, dr. ir. Danny Lathouwers van de TU Delft en dr. Till Böhlen van het Lausanne University Hospital.

Bestraling van tumoren door elektronen met zeer hoge energie is een mogelijke nieuwe vorm van bestralingstherapie voor patiënten met kanker. In vergelijking met gebruikelijke bestralingstherapie met fotonen kan deze techniek leiden tot substantiële vermindering van bijwerkingen.

‘Dat komt doordat het met elektronen met zeer hoge energie mogelijk is om een hoge dosis in de tumor te geven en net daarbuiten – in het gezonde weefsel – een lage dosis. Daarnaast kan het mogelijk zijn om moeilijk behandelbare tumoren curatief te bestralen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan tumoren die dicht tegen een zenuw liggen’, legt Breedveld uit.

Dosis in korte tijd

Verder is het met elektronen mogelijk om de dosis in zeer korte tijd af te geven. ‘Naast dat dit de behandeltijd sterk verkort, is hiermee zogeheten FLASH-bestralingstherapie mogelijk, waarmee het gezonde weefsel mogelijk nog minder schade ondervindt dan bij een langere bestralingstijd.’

Voor dit project werkt het team samen met het bedrijf Theryq en CERN. Verder zijn betrokken: prof. Ben Heijmen, prof. Raphaël Moeckli, dr. Zoltán Perkó, dr. Walter Wuensch, prof. Remi Nout, prof. Jean Bourhis, prof. Matthias Guckenberger, prof. Uwe Oelfke en prof. Coen Hurkmans.

Meewerken aan flexibele hartecho’s

Erasmus MC’ers Annemien van den Bosch en Rik Vos van de afdeling Cardiologie werken mee aan een ander project dat financiering krijgt uit het NWO Open Technologieprogramma. In dat project, geleid door de TU Delft, worden nieuwe flexibele, draagbare echoprobes en de bijbehorende algoritmes ontwikkeld om de hartconditie te meten.

Open Technologieprogramma

Het Open Technologieprogramma van NWO biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek dat vrij en ongebonden is en niet wordt gehinderd door disciplinaire grenzen.

Lees ook