Nucleaire geneeskunde

Lokaal bestralen van uitgezaaide prostaatkanker

In het Erasmus MC is in april 2022 voor het eerst in Nederland een prostaatkankerpatiënt behandeld met een nieuw nucleair geneesmiddel.

Deel
24 likes
Leestijd 2 min
Prostaatkanker

Het middel, Ac 225-PSMA, bestaat uit actinium, een radioactief materiaal, dat is gekoppeld aan prostaat specifiek membraan-antigeen (PSMA). PSMA bindt specifiek aan prostaatkankercellen en zorgt er zo voor dat de radioactieve straling precies op de juiste plek terecht komt. Ac 225-PSMA mag alleen worden gebruikt bij patiënten met uitgezaaide prostaatkanker bij wie andere behandelingen, zoals prostaatverwijdering, normale bestraling en chemotherapie, niet meer voorgeschreven kunnen worden.

Fase 1-studie

Radioactief verval van actinium zendt alfastraling uit in de tumor en beschadigt de tumorcellen. Die beschadiging is veel groter dan bij gebruik van andere soorten radioactieve materialen zoals lutetium. De tumorbestrijding lijkt dus effectiever. Of dit echt zo is, en of het veilig kan, onderzoekt nucleair geneeskundige dr. Tessa Brabander in het Erasmus MC in een zogenaamde fase 1-studie. ‘We willen weten hoe veilig de radionuclidetherapie met actinium-225-PSMA bij patiënten met uitgezaaide prostaatkanker is.’

Brabander ontving eerder bijna 600.000 euro van KWF Kankerbestrijding voor haar onderzoek. Zwemmer Maarten van der Weijden zwom daar de subsidie voor bij elkaar in zijn elfstedenzwemtocht. Hij koos onder andere voor dit project.

Productievergunning

Erasmus MC ontving eind 2021 de productievergunning voor Ac-225-PSMA. Actinium is een nog niet geregistreerd geneesmiddel en moet op locatie worden gesynthetiseerd met PSMA voor toepassing in de kliniek. Een normale GMP-ziekenhuiskwalificatie volstaat niet om met actinium te mogen werken. Daarvoor moest er een speciale fabrikantenvergunning behaald worden.

Dr. Tessa Brabander, Nucleaire Geneeskunde

Lees ook