Met de VR-bril op kiezen de bevallende vrouwen hun eigen favoriete, virtuele omgeving. Het strand, onder water of in de bergen. Ze wanen zich even ergens anders dan in het centrum, vertelt Hiske Ernst, directeur van Geboortecentrum Sophia. ‘Ze kunnen luisteren naar muziek en meditatieoefeningen doen, waardoor ze zich meer kunnen ontspannen om de weeën op te vangen.’ Tijdens de bevalling kunnen de vrouwen ook een luchtbel-animatie gebruiken. Die visualiseert de ademhaling en helpt bij de ademhalingsoefeningen.
Bij 34 weken zwangerschap bespreekt de verloskundige met aanstaande moeders of zij gebruik willen maken van de VR-bril. Het besluit wordt vastgelegd in het geboorteplan. In iedere geboortekamer van het Geboortecentrum Sophia ligt een VR-bril. Kraamverzorgenden leggen uit hoe de bril werkt en welke opties er zijn.
Minder pijn
Uit onderzoek blijkt dat virtual reality effectief is in het verminderen van angst en acute en chronische pijn. Het wordt steeds vaker gebruikt in de gezondheidszorg. Gynaecoloog Martine Wassen en Anne-Claire Musters, onderzoeker en arts-assistent in opleiding tot gynaecoloog, onderzochten het gebruik van VR tijdens de bevalling. ‘Bij de VIREL-studie gaven de 12 deelnemende vrouwen aan minder pijn te hebben en meer ontspannen te zijn. 96 procent zou bij een volgende bevalling opnieuw VR gebruiken’, aldus Musters.
De vrouwen gaven tijdens de studie ook aan dat ze graag een VR-app wilden hebben die aansluit bij de bevalling met specifieke begeleiding tijdens de weeën. Deze feedback inspireerde Wassen en Musters om de BirthCoach VR te ontwikkelen: de eerste virtual reality-applicatie voor zwangere vrouwen.
Door de VR-bril aan te bieden, doet Geboortecentrum Sophia mee aan een pilotstudie. Het doel van deze studie is te onderzoeken hoe de BirthCoach VR kan worden ingevoerd en of de app in de eerstelijns verloskundige zorg helpt bij het verminderen van het gebruik van pijnstilling tijdens bevallingen.
Vrouwen die de VR-bril willen gebruiken, krijgen zowel voor als na de bevalling vragenlijsten om in te vullen. Het onderzoek moet uiteindelijk de vragen die er nu zijn over het effect van de VR-bril beantwoorden. Ervaren de vrouwen minder pijn als ze de bril ophebben tijdens de bevalling? Leidt het gebruiken van de bril tot minder ziekenhuisopnamen? En is er minder pijnstilling nodig tijdens de bevalling?
Duurzame toevoeging
Ernst is blij met de virtuele toevoeging aan het Geboortecentrum. ‘We staan altijd open voor innovaties en vernieuwingen in de zorg, zodat er voor elk wat wils is’, legt zij uit. ‘De bril is voor ons makkelijk in te zetten en duurzamer dan andere middelen.’
Wat is het Geboortecentrum Sophia?
In het Geboortecentrum Sophia kunnen vrouwen zonder medische indicatie, onder begeleiding van hun eigen vertrouwde verloskundige, bevallen in volledig uitgeruste verloskamers. Na de bevalling zijn ze welkom in ruime hotelkamers, waar 24-uurs zorg wordt verleend door gediplomeerde en ervaren kraamverzorgenden. Als er tijdens de bevalling specialistische medische zorg voor moeder en/of kind nodig is, is deze direct beschikbaar op de afdelingen Verloskunde en IC Neonatologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.
Geboortecentrum Sophia is een samenwerking tussen initiatiefnemers gro-up kraamzorg, het Erasmus MC, Verloskundigen Praktijk Rotterdam Oost en Verloskundigen Rotterdam West. Ook werkt het Geboortecentrum samen met alle andere verloskundigenpraktijken in Rotterdam-Rijnmond.