Longembolie

Maaike kreeg trombose op haar 15e: ‘Ik had er nog nooit van gehoord’

Van trombose had de achttienjarige Maaike de Wolf nog nooit gehoord. Tot ze op haar vijftiende in het ziekenhuis belandde met een longembolie: een bloedstolsel in een bloedvat in haar longen. 

Deel
10 likes
Leestijd 3 min
Maaike de Wolf
Maaike de Wolf (nu 18) kreeg trombose op haar 15e.

Maaike stond op een zaterdag net 10 minuten op het voetbalveld toen ze ineens moeite kreeg met ademen. ‘Ik kreeg het zo benauwd dat ik er bijna van moest overgeven. Ik ben aan de kant gaan zitten, maar het duurde een kwartier voordat ik weer goed kon ademen.’ Ze was niet meteen ongerust. ‘Misschien is mijn conditie even iets minder, dacht ik.’ Maar toen het ’s avonds op weg naar een feestje niet meer lukte om een brug omhoog te fietsen, begon ze zich toch zorgen te maken.

Anticonceptiepil

Na een bezoek aan de huisarts op maandagochtend, ging het snel. Ze werd doorgestuurd naar een ziekenhuis in Delft waar de diagnose werd gesteld. Maaike had een longembolie: een bloedstolsel dat een bloedvat in de longen afsluit. Ze werd opgenomen en behandeld met bloedverdunners.

Het was voor Maaike en haar vrienden een familie een heftige gebeurtenis. ‘Ik had nog nooit van trombose gehoord en ineens lag ik in het ziekenhuis. Ik moest acht dagen blijven. De artsen zeiden dat ik er net op tijd bij ben geweest, het had ook slechter kunnen aflopen.’ Gebruik van de anticonceptiepil was bij Maaike waarschijnlijk de oorzaak van de longembolie. Inmiddels is ze overgestapt naar een andere vorm van anticonceptie.

Eerste hulp

Drie jaar later kampt Maaike nog met de gevolgen van de longembolie. ‘Vroeger sportte ik vier keer per week: voetbal en kickboksen. Dat lukt niet meer, want mijn conditie is van 100 naar 0 gegaan. Ik ben heel snel moe en benauwd.’ De bloedstolsels in haar longen zijn verdwenen en ze gebruikt geen medicijnen meer. Toch belandde Maaike de afgelopen jaren meerdere keren op de eerste hulp vanwege benauwdheid. Het bleek elke keer gelukkig geen longembolie. ‘Door wat er is gebeurd, ben ik er heel alert op als ik me niet goed voel.’

Wat is trombose?

  • Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel.
  • Als dit stolsel losschiet, kan het in de longen terecht komen. Dat heet een longembolie.
  • Je kunt trombose herkennen aan een pijnlijke of opgezwollen arm of been of aan benauwdheid of pijn op de borst (bij een longembolie).
  • De behandeling bestaat uit antistollingsmiddelen.
  • Een snelle diagnose en behandeling is belangrijk, want een longembolie kan dodelijk zijn en na een trombosebeen kunnen kinderen blijvende klachten houden.

Ook kinderen kunnen trombose krijgen

Trombose bij kinderen is zeldzaam, weet kinderarts-hematoloog dr. Heleen van Ommen van het Erasmus MC Sophia. Het komt voor bij 1 op de 10.000 kinderen per jaar. Op Wereld Trombose Dag op woensdag 13 oktober 2021 pleit Van Ommen voor meer bekendheid van trombose bij kinderen. ‘Bij trombose denken veel mensen aan ouderen. Maar kinderen kunnen ook trombose krijgen. Het meest komt het voor bij pasgeborenen en tieners.’

Ze noemt een aantal dingen op die het risico verhogen: gebruik van de anticonceptiepil, de periode na een operatie, overgewicht, roken en weinig bewegen. Hoe meer van deze risicofactoren iemand heeft, hoe groter de kans op trombose. Van Ommen: ‘Ik wil tieners en hun ouders op het hart drukken: heb je een of meer risicofactoren en krijg je last van pijn in je been of arm of benauwdheid? Denk dan aan trombose en ga naar de huisarts.’

Kinderhematoloog dr. Heleen van Ommen pleit voor meer bekendheid voor trombose bij kinderen.

Lees ook