Diabetes

Studenten Klinische Technologie ontwerpen beter leesbare insulinepen

Vier studenten van de bachelor Klinische Technologie, een gezamenlijke opleiding van het Erasmus MC en de TU Delft, hebben een applicatie ontworpen voor de insulinepen. Ouderen met diabetes én slecht zicht kunnen hiermee toch goed bepalen hoeveel insuline ze inspuiten.

19 likes
Leestijd 2 min
Winnaars KT WOW

Erasmus MC-internisten Rozemarijn van Bruchem-Visser en Behye Özcan droegen het project aan bij de opleiding Klinische Technologie. De studenten, Lars Eisenburger, Stan van Hooft, Remco Witteveen en Folkert Joosten, werden tijdens het ontwerpproces begeleid door de beide internisten, een begeleider vanuit TU Delft en de diabetesverpleegkundigen.

Wieltje

Een insulinepen is een klein voorwerp waarmee diabetespatiënten hun dosis insuline kunnen afstellen en inspuiten. Dat afstellen gebeurt met een klein wieltje waarmee de patiënt de dosis verhoogt of verlaagt. De dosis is af te lezen op de pen. ‘Maar dat zijn ontzettend kleine cijfertjes die voor veel ouderen niet meer te lezen zijn’, schetst Rozemarijn van Bruchem-Visser.

Van Bruchem-Visser en Özcan zochten dus een handige applicatie waarmee ouderen hun dosis tóch goed kunnen bepalen. Van Bruchem-Visser: ‘Je wilt voorkomen dat ouderen afhankelijk worden van mantelzorg of thuiszorg omdat ze hun insulinepen niet meer zelf kunnen aflezen.’

Vernuftig

Het viertal van de TU Delft pakte de handschoen op en leverde na een jaar ontwerpen en prototyperen een vernuftige oplossing. Het is een systeem, gemaakt met de 3D-printer, waarbij de cijfertjes worden opgelezen. De pen zegt dus hardop wat je spuit. Ook het wieltje waarmee ouderen de dosis instellen, is groter gemaakt.

Om te controleren of het systeem hanteerbaar is, probeerde het kwartet de pen uit op medestudenten. Van Bruchem: ‘En ze hebben op zeker moment ook dr. Özcan en de diabetesverpleegkundige geblinddoekt om te zien of het systeem goed bruikbaar was. Dat bleek het geval.’

Symposium

Het kwam Eisenburger, Van Hooft, Witteveen en Joosten op een onderscheiding te staan: de KT WOW Award (KT staat voor Klinische Technologie). Die wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het symposium waar alle studenten hun projecten in het kader van hun Klinisch Technologisch Onderzoek presenteren. Het viertal heeft met dit project de bachelor Klinische Technologie afgerond.

Prototype van de insulinepen nieuwe stijl

Lees ook