Mycetoma

Vici-beurs voor microbioloog Wendy van de Sande

Dr. ing. Wendy van de Sande, associate professor Medische Microbiologie en Infectieziekten aan het Erasmus MC, ontvangt een Vici-beurs van ZonMw voor haar onderzoek naar de tropische infectieziekte mycetoma. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers.

12 likes
Leestijd 2 min
20240119_140148
Wendy van de Sande (vooraanin het midden) en haar team.

Van de Sande gaat een nieuw medicijn voor mycetoma ontwikkelen, een tropische infectieziekte die door bacteriën of schimmels veroorzaakt wordt. Dit doet ze niet via de klassieke manier binnen de farmaceutische industrie maar met behulp van open science, waardoor iedereen kan helpen bij het vinden van een nieuw medicijn.

Mycetoma wordt ook wel Maduravoet genoemd, omdat het in de meeste gevallen tumorachtige gezwellen op de voet veroorzaakt, waardoor patiënten niet goed meer kunnen lopen en ernstig gehinderd worden in hun dagelijkse bezigheden. In sommige dorpjes in Soedan, Senegal, India en Mexico komt mycetoma voor bij op 1 op de 1.000 inwoners.

Bacteriële mycetoma wordt behandeld met een combinatie van antibiotica, waarmee meer dan 90 procent van de patiënten geneest. Schimmelmycetoma wordt behandeld met anti-schimmelmiddelen en een operatie. In veel gevallen is een amputatie noodzakelijk.

Van de Sande: ‘Karakteristiek voor mycetoma is dat de schimmels een ondoordringbaar pantser vormen waardoor antischimmelmiddelen ze niet kunnen bereiken. Hierdoor is de schimmelvariant van mycetoma onbehandelbaar. Met ons open science-project, waarin wetenschappers in samenwerking met het grote publiek het pantser willen doorbreken, gaan we nieuwe medicijnen voor deze vreselijke ziekte ontwikkelen. Hiervoor gaan we in nieuwe modellen zowel de vorming van dit pantser in de makkelijk te behandelen bacteriën en de moeilijk te behandelen schimmels bestuderen en vergelijken.’

Nederlandse schimmelinfecties

Door vast te stellen welke stappen essentieel zijn in het maken van het pantser kunnen Van de Sande en collega’s medicijnen ontwikkelen die specifiek gericht zijn tegen deze stappen. ‘Omdat we medicijnen ontwikkelen tegen de schimmelvariant van mycetoma, zullen de medicijnen hopelijk ook effectief zijn tegen moeilijk te behandelen schimmelinfecties die in Nederland voorkomen.’

Over Vici

De Vici-subsidie wordt jaarlijks toegewezen aan senior-onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen. De beurs bedraagt 1,5 miljoen euro.

Lees ook