Video

Terugblik: opening van het Pandemic & Disaster Preparedness Center

Het Pandemic & Disaster Preparedness Center werd op 21 mei 2021 officieel geopend in het Erasmus MC. Benieuwd naar hoe de opening verliep? Bekijk de video hieronder voor een sfeerimpressie van de dag.

Deel
0 likes
Leestijd 2 min

In het Pandemic & Disaster Preparedness Center (PDPC) onderzoeken wetenschappers van het Erasmus MC, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam virusuitbraken en rampen om beter voorbereid te zijn in de toekomst. Initiatiefnemer en hoofd van de afdeling Viroscience Marion Koopmans vertelde tijdens de opening meer over de vier onderzoeksthema’s van het centrum en gaf de NOS een rondleiding over het BSL3-lab.

Voorzitters Ernst Kuipers van het Erasmus MC, Ed Brinksma van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Tim van der Hagen van de TU Delft openden het PDPC in het bijzijn van de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en de burgemeester van Delft Marja van Bijsterveldt.

Krachten bundelen

In het PDPC bundelen de Erasmus MC, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam  hun krachten rondom vier thema’s om beter voorbereid te zijn op toekomstige pandemieën en natuurlijke en klimaat gerelateerde rampen. Het eerste onderzoeksthema gaat dan ook over Pandemic Prediction and Preparedness. Hier wordt gekeken naar nieuwe nog onbekende infectieziektes.

De onderzoekers bereiden zich voor op mogelijke pandemieën, onderzoeken hoe we het beste kunnen reageren en wat de maatschappelijke impact is. Koopmans: ‘Hoe ga je om met de mentale gezondheid als iets zo lang duurt en hoe ga je om met die maatschappelijke ongelijkheid die versterkt wordt door een pandemie?’

Zeespiegelstijging

Een ander onderzoeksthema is Disaster Impact and Response. Hier wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de effecten van zeespiegelstijging in deltasteden. Hoogleraar Waterbouwkunde aan de TU Delft, Bas Jonkman, werkt samen met onderzoekspartner Deltares. ‘In het PDPC kunnen we onderzoeken hoe we een stad zo kunnen inrichten dat deze goed beschermd is, hoe we iedereen snel kunnen evacueren en hoe de gezondheidszorg bij een overstroming of andere ramp op peil blijft.’

Ook wordt de inrichting van de gezondheidzorg onderzocht, in het thema: Resilient Healthcare System Research. Onderzoekers gebruiken de lessen van nu om de belasting van de zorg te minimaliseren en gezondheidszorg zo in te richten dat het pandemieën en rampen aankan.

Muggen in wetlands

In het thema Vector-Borne Diseases in Urban Deltas wordt gefocust op deltasteden in relatie met infectieziekten. Aan de TU Delft wordt onderzoek gedaan naar het inrichten van natuurlijke waterlandschappen als buffer bij overstromingen. Maar in dit soort wetlands komen ook vaak muggen voor. Een waterlandschap kan op die manier veranderen in een brandhaard van infectieziektes. In het PDPC kunnen dit soort verbanden snel worden gelegd, omdat onderzoekers vanuit verschillende disciplines bij elkaar komen. Samen kunnen ze dan vervolgens aan een oplossing werken.

Netwerk

Koopmans legt nadruk op het belang van strategische samenwerkingsverbanden, zowel nationaal als internationaal. Marc Bonten, professor op de afdeling Epidemiologie op het UMC Utrecht, maakt deel uit van het team van onderzoekers bij het PDPC. Daarnaast werkt het PDPC nauw samen met het Netherlands Centre for One Health, waar de focus ligt op het ontwikkelen van een geïntegreerde One Health approach die bestand is tegen de risico’s van infectieziekten.

Kijk de gehele opening terug op Amazing Erasmus MC.

Lees ook