In de komende drie jaar bouwt het Erasmus MC aan samenwerking met regionale partners, waaronder huisartsenpraktijken, zorggroepen, gemeenten en onderwijsinstellingen in Zuidwest Nederland. ‘Deze academische werkplaats moet ervoor zorgen dat onderzoek dat we in het Erasmus MC doen nog beter aansluit bij de praktijk. En dat de kennis die we met de regio genereren ook gebruikt wordt in de regio’, legt afdelingshoofd Huisartsgeneeskunde Erik Bischoff van het Erasmus MC uit.
Hoe die samenwerking er in de praktijk uitziet? Bischoff licht toe: ‘De huisartsen in de regio hebben vaak zelf heel goed door wat mogelijke oplossingen zouden kunnen zijn voor de uitdagingen in hun werk. Digitale tools worden bijvoorbeeld vaak genoemd als oplossingen voor ervaren werkdruk. Maar hebben ze ook daadwerkelijk meerwaarde? Voor huisartsen is het lastig om dit zelf aan te tonen in een goed opgezet project. Daar kunnen wij ze bij helpen met onze academische kennis. Als het project succesvol is, kunnen we vervolgens ook helpen met het opschalen van de oplossing in de regio.’
Focus
Binnen de nieuwe samenwerking ligt de focus op actuele thema’s zoals passende zorg en het stimuleren van een gezonde leefstijl. Met onderzoek over Gezonde start, Gezond ouder worden en Gezonde praktijk wordt gewerkt aan antwoorden op regionale zorgvragen. Dit helpt om gezondheidsverschillen te verkleinen, de werkdruk in de huisartsenzorg te verlichten en de kwaliteit van zorg te verbeteren.
Landelijke aanpak
Het Erasmus MC is één van de zeven academische ziekenhuizen in Nederland die subsidie van ZonMw ontvangt. De subsidie draagt bij aan de landelijke ambitie om de eerstelijnszorg te versterken, zoals beschreven in het Integraal Zorgakkoord (IZA).