Podcast

Is huidkanker te voorkomen? En wat doet zonnebrand?

Weren, kleren en smeren als de zon schijnt. Dat is het advies van Marlies Wakkee, dermatoloog van het Erasmus MC Kanker Instituut. In een nieuwe aflevering van In Opname gaan we in gesprek over huidkanker en zonnebrand.

Deel
18 likes
Leestijd 1 min
Marlies_Wakkee_KLEIN
Dermatoloog Marlies Wakkee is groot voorstander van flink zonnebrand smeren.

Jaarlijks krijgen 80.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. Het is daarmee de meest voorkomende kankersoort. Er zijn drie vormen van huidkanker: melanoom, basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Wakkee legt in de podcast uit wat de verschillen zijn en hoe je verdachte plekjes of moedervlekken op je huid kunt herkennen.

Zonschade en zonnebrandcrème

Zonschade is de grootste veroorzaker van huidkanker, ziet Wakkee. Huidkanker is volgens haar vaak te voorkomen door de zon te mijden op piekuren, zonwerende kleding te dragen en flink zonnebrand te smeren. ‘Elke twee uur en zo dik als pindakaas op een boterham.’

Ook geeft Wakkee in de podcast praktische tips over zonnebrandcrème. Wat betekent die SPF-factor eigenlijk? Is een goedkope crème minder goed dan een dure? En wat is het nut van aftersun?

Wakkee en haar collega’s verwachten de komende jaren een enorme toename van het aantal huidkankerpatiënten. Vroeger was er namelijk minder oog voor preventie, waar dermatologen en huisartsen nu het resultaat van zien. ‘Vaak zit er 30, 40 of 50 jaar tussen de zonverbranding en het ontstaan van huidkanker.’

Twijfeltelefoon

Heb je na het luisteren van de podcast nog vragen over huidkanker en zonnebrandcrème? Bel dan met de Twijfeltelefoon van het Erasmus MC: 088 7555 777.

In Opname

In Opname is de podcast van Erasmus MC, met enthousiaste medewerkers in de hoofdrol. Alle afleveringen zijn te beluisteren via SpotifyApple Podcast en de andere podcastapps.

Lees ook