Faces of Science

Bloggen over leven in de wetenschap

De KNAW heeft ook dit jaar weer jonge wetenschappers geselecteerd om via blogs en vlogs verslag doen van hun dagelijks werk. Eén van hen is Amber Yaqub van de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC.

Deel
0 likes
Leestijd 2 min
Foto van Amber Yaqub

Yaqub is één van de 12 promovendi die meedoen aan het programma Faces of Science. Dat is een project van de KNAW, De Jonge Akademie en NEMO Kennislink om jonge wetenschappers in de spotlights te zetten. Men wil via de jonge wetenschappers vooral jongeren bereiken die voor hun studiekeuze staan, om hen enthousiast te maken voor een carrière in de wetenschap.

Het is de bedoeling middelbare scholieren en jonge studenten een realistisch beeld te geven van hoe het is om in de wetenschap te werken. ‘Een hele eer en uitdaging’, reageert Yaqub op het nieuws over haar benoeming.

Hersenziekten

Haar onderzoek richt zich op het ontrafelen van factoren die leiden tot hersenziekten. Welke mechanismen liggen hieraan ten grondslag? Kunnen we deze ziekten voorkomen? Ze onderzoekt deze vragen aan de hand van twee uitersten: de veel voorkomende ziekte van Alzheimer en de zeldzame en mogelijk infectieuze ziekte van Creutzfeldt-Jacob.

ERGO

Waarom deze twee uitersten? ‘Bij beide hersenziekten spelen misvormde eiwitten een rol en in een selecte groep vinden we een genetische oorzaak. De ontstaanswijze van deze hersenziekten is heel verschillend, tegelijk komen ze allebei vooral voor op oudere leeftijd.’ Met behulp van gegevens uit het langlopende ERGO-onderzoek in de wijk Ommoord in Rotterdam en informatie over patiënten met Creutzfeldt-Jakob, verwacht ze meer te weten te komen.

Geneeskunde

Yaqub maakte kennis met het enthousiasmeren van jongeren via Junior Med School (JMS). Een uitdagend programma van het Erasmus MC voor excellente 4-VWO’ers met een interesse in geneeskunde en wetenschappelijk onderzoek. ‘Het was geweldig om te merken hoe enthousiast de scholieren werden van ons onderwijs. Die ervaring zet ik ook graag in voor dit programma.’

Coronacrisis

Vorig jaar startte Benjamin Gravesteijn, onderzoeker bij de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg met bloggen en vloggen voor Faces of Science. ‘Een gek jaar, door de coronacrisis werd het heel anders dan verwacht’, blikt hij terug.’ Normaal gesproken is het een netwerk waar je deel van uitmaakt en volg je met andere promovendi workshops over wetenschapscommunicatie. Die events heb ik gemist.’

Instagram

Tijdens de week waarin hij het Instagram-account van Faces of Science mocht beheren, kreeg hij veel vragen van scholieren. ‘Bijvoorbeeld waarom ik koos voor een geneeskundestudie in Rotterdam en niet in een andere stad. Met een glimlach: ‘Tja, ik kom uit Rotterdam.’

Imputeren

Gravesteijn schreef verschillende artikelen en blijft bloggen. ‘De persoonlijke voorbeelden uit het dagelijks leven zijn het leukst’. Zo legt hij in één van zijn artikelen uit wat Imputeren is, vertelt hij over zijn eerste coschap op de afdeling Geriatrie waar patiënten hém steeds onterecht aanzagen voor de dokter, in plaats van de arts waarmee hij meeliep. En hij doet verslag van zijn bijdrage aan een wiskundig model om uitgestelde operaties na de coronacrisis zo snel en zo eerlijk mogelijk in te plannen.

Meer weten?
Lees hier over alle Faces of Science 2021

Lees ook